Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

JxCat i el PDeCAT s’enfronten, però saben que es necessiten

|

- Publicitat -

Friccions entre sectors de Junts per Catalunya i el PDeCAT. Cada vegada falta menys perquè s'esgoti el termini per la investidura (22 de maig), i ja és molt evident que l'intent de reforma de la llei de presidència no anirà enlloc. Això es confirmarà segurament abans, o just després, del ple del Parlament d'aquest dijous 3 de maig. Així, amb tothom d'acord que no es poden repetir les eleccions, ja tenim, per fi, la 'x' aïllada: s'ha d'escollir ja un candidat efectiu a president, després de quatre intents fallits. 

 
Això ha fet saltar espurnes en el si del grup parlamentari de Junts per Catalunya. El nom del nou president és a les seves mans, però… qui serà el diputat escollit? I encara més important: qui ha de decidir la identitat del nou Molt Honorable? La plana major del PDeCAT, ja ha deixat clar que el candidat ha de comptar amb el seu vist-i-plau i el dels 34 diputats del grup parlamentari, cosa que ha dit Maria Senserrich, i que no ha de ser una decisió unilateral i innegociable de Puigdemont. 
 
Això, és clar, ha fet enfadar al cercle més proper del president destituït, que sent com estan qüestionant a qui hauria d'ocupar aquest càrrec i no ho podrà fer amb tota seguretat. Sembla que com a mínim hi ha acord que no val la pena intentar desobeir la llei espanyola per a investir-lo perquè no ho podran fer i tot plegat acabarà en eleccions -encara que els més 'irreductibles' ni obren la porta de manera pública l'opció d'un pla D, l'única opció realista a hores d'ara. 
 
Marta Madrenas, Gemma Geis, Josep Costa o Isabel Ferrer són alguns dels noms que han sortit en defensa del president. El seu discurs es basa a investir Puigdemont o bé qui ell designi provisionalment, fins que se'l pugui escollir. Però és clar, el PDeCAT no vol perfils com el d'Elsa Artadi, que va arribar a estripar el carnet per fer-se un lloc destacat en JxCat i deixar clar que no és el mateix que el partit hereu de CDC. A la vegada, però, al PDeCAT li interessa arrossegar l'empenta de JxCat per les municipals. Tots estan al mateix vaixell, però els interessos afloren. 
 
Puigdemont i els seus volen un president com més titella millor per deixar clar que, en el fons, qui mana és el seu predecessor, que tard o d'hora tornarà -però alhora necessita el PDeCAT i els seus diputats perquè surti escollit el candidat que volen. I el PDeCAT està maldant per no desaparèixer i ser cruspit per quelcom que no és ni un partit -però alhora és conscient que necessita JxCat per no tornar a l'escenari d'enquestes previ al naixement d'aquest artefacte electoral exitós. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut