Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La ciutadania ha d’anar més enllà

|

- Publicitat -

El president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha entregat a ça justícia belga després de saber que era qüestió de temps que el detinguessin. Ell i els consellers destituïts han fet un gest que els honora, ja que mostren la seva total predisposició per fer front a la justícia. Com a mínim, a una justícia justa. I l’espanyola, a ulls de cada vegada més gent, no ho és. Un jutge belga ha de decidir abans de les 9:17 del matí si, mentre la justícia decideix (en els propers 15 dies) si se l’extradita a Espanya, ell i els consellers Puig, Comín, Serret i Ponsatí queden en llibertat o resten en presó preventiva. No anar a la presó preventiva ja seria tota una lliçó de proporcionalitat a l’Estat espanyol. La decisió està a punt de saber-se. 

 
En qualsevol cas, cada vegada està més clar que la jugada d’anar a Bèlgica ha ajudat a la internacionalització del procés. I molt. Tothom hi diu la seva. Diaris, opinadors, polítics, personalitats europees… Alguns veuen esperpèntic que el president hagi ‘fugit’, però d’altres creuen que Espanya és un estat de dubtosa democràcia. Sense anar més lluny, l’exprimer ministre belga, Elio di Rupo, ha dit avui que Rajoy s’ha comportat com un “franquista autoritari”. A més, com a mínim mig govern belga té empatia amb els dirigents catalans i rebutgen el paper de Madrid. I és que la violència policial, sumada amb els empresonaments i la retirada de l’autogovern, semblen de tot menys una actitud dialogant i raonable.
 
La partida internacional només acaba de començar. Els suports tímids podrien ampliar-se exponencialment si l’independentisme aconsegueix el somiat 50%+1 de vots el dia 21 de desembre. En aquest objectiu s’està situant l’independentisme. Si hi ha llistes separades, Esquerra situarà Junqueras de número 1, mentre que el PDeCAT col•locarà Puigdemont. El suport electoral de la gent a aquests dirigents farà callar de manera rotunda aquells que continuen defensant que el full de ruta independentista és una bogeria d’uns pocs i que “la majoria” de Catalunya no hi està d’acord. 
 
Mentrestant, els comuns ja han decidit que Xavier Domènech serà el cap de llista el 21D i han allargat el braç a Podem perquè s’hi sumi. Una opa en tota regla quan Podem és qui té més afiliats. I amb quin programa concorreran, a banda d’alliberament de presos i recuperació de les institucions? Quin horitzó de futur presentaran? Referèndum pactat a mercè d’esperar que Pablo Iglesias entri a la Moncloa?
 
I entretant, quan protestaran els catalans de debò per tot el que està passant? De moment, ni vagues generals pròpiament dites ni acampades a l’estil Maidan. Què ha de passar perquè la ciutadania surti de la zona de comfort i vagi més enllà d’’inofensives’ manifestacions un dissabte a la tarda? Aquest dimecres hi ha una nova aturada general de país, però cal anar més enllà. Cal dir-li vaga general, aprofitant que la Intersindical-CSC l'ha convocada. Cal anar més enllà si la resta del govern català i la mesa del Parlament acaben empresonades. Cal anar més enllà. Aturar l'economia és l'única solució a hores d'ara perquè Europa es comenci a amoïnar de veritat i interfereixi en el conflicte català. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut