Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

La cort judicial espanyola torna a elevar la tensió a Catalunya

|

- Publicitat -

Anticapitalistes i cossos de seguretat catalans segueixen barallant-se, com sempre, quan avui ha esclatat la notícia: El Tribunal Constitucional suspèn la resolució del 6 d’octubre aprovada per Junts pel Sí i la CUP per a convocar un referèndum d’autodeterminació, i amenaça directament a Carles Puigdemont i Carme Forcadell amb la via penal si segueixen pel camí de la desobediència i no acaten aquesta suspensió.
 

Fa uns dies, Jordi Turull apuntava amb intel·ligència que si el TC suspenia aquesta resolució i pretenia aturar els pressupostos denunciant la partida que es destinaria al referèndum (5,8 milions), tirarien de la resolució aprovada amb CSQEP, que demanava un referèndum acordat amb l’Estat i no va ser recorreguda per aquest darrer actor. Veurem què fa l’Estat davant d’aquest fet, perquè farà qualsevol cosa menys quedar-se de braços plegats veient com Catalunya organitza un referèndum. Demà l’ambient, ja de per si caldejat, augmentarà una mica més de temperatura amb les concentracions davant dels ajuntaments per recolzar Carme Forcadell. I el matí següent, divendres, la presidenta del Parlament anirà a declarar davant del TSJC. El rebombori serà gran.
 

Publicitat

Campava per la senda del diàleg el Govern espanyol intentant guanyar la batalla de les idees amb aquesta nova façana, quan se li va acudir convocar una conferència de presidents autonòmics inútil, com sempre, i Catalunya va rebutjar anar-hi. Puigdemont va ser pressionat per tothom incloent els ‘comuns’, perquè hi anés. I a darrera hora d’ahir, el lehendakari Urkullu, model exemplar pel conservadorisme català i espanyol, anunciava que tampoc hi anirà, perquè no es tracta de perdre el temps amb un sense sentit. El castell de cartes del diàleg espanyol es torna a desplomar amb un revés inesperat i molt dolorós.
 

Puigdemont mana. El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va demanar ahir a Oriol Junqueras que el Grup Parlamentari d’ERC al Congrés donés suport a la proposta d’Homs de crear una comissió del Procés al Congrés. Els republicans, que havien anunciat que s’abstindrien consideraven i, de fet, segueixen considerant que l’única negociació possible només es pot dur a terme de Govern a Gobierno. Tanmateix, aquesta vegada s’ha cregut convenient mantenir la unitat d’acció en aquesta votació, que possiblement no prosperi igualment, i estalviar-se una nova crisi d’unitat independentista. La utilitat de crear una comissió per intentar incloure el referèndum, queda palesa amb les aportacions dels grups espanyols: desvirtuar la proposta fins excloure el referèndum. Uau.

 

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut