Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La CUP, amb ganes de gresca

|

- Publicitat -

Quan encara no hem paït que Quim Torra té tots els números de ser el proper president de la Generalitat, després de ser escollit per Carles Puigdemont, la investidura se’ns tira a sobre. Avui Roger Torrent ha fet una ronda de consultes telefònica ‘express’ per anunciar sobre la una de la tarda que Quim Torra esdevenia el nou candidat oficial a la presidència del país. El debat se celebrarà demà dissabte a les 12 del migdia. Amb tota seguretat tot acabarà a una segona ronda de votacions dilluns al matí. Així, és qüestió de dies que Torra esdevingui president de Catalunya. Això, si no hi ha cap entrebanc. 

 
Els tribunals espanyols no han respirat, i el govern espanyol no té cap objecció a l’elecció de Torra perquè no té cap causa penal pel cas independentista. Ara bé, si Madrid no posa pegues, algú les ha de posar: la CUP torna a escena i, amb els seus quatre diputats, està disposada a tornar a fer trontollar l’independentisme. El diumenge reunirà la seva direcció per decidir si canvien de sentit del vot en la investidura en segona volta. Ara estan en l’abstenció, però si trien votar No, Quim Torra no podria ser investit i l’independentisme entraria en un nou forat negre, en un nou laberint gairebé més complicat que l’anterior. I tot, succeiria a vuit dies del termini per anar a noves eleccions i amb els vots delegats de Comín i Puigdemont que en qualsevol moment poden ser tombats si els seus casos d’extradició tenen alguna modificació. 
 
Tot i que és lícit que la CUP voti el que vulgui, probablement aquesta seria la decisió menys coherent de la seva trajectòria parlamentària. Molts van criticar el seu No a Artur Mas, però era del tot coherent amb tot allò que havien dit en la campanya del 27S. També molts es van irritar amb el seu No als pressupostos de 2016. Sí, va tenir el seu punt incoherent, ja que posaven en escac un govern decididament independentista, que va demostrar el seu compromís la tardor de 2017 -i per això alguns dels seus membres són a la presó i a l’exili, mentre que la CUP només té Anna Gabriel a Suïssa, tot i que ni amb amenaça de presó a Espanya ni amb ordre d’arrest internacional. 
 
Ara bé, en aquest cas la CUP porta quatre mesos dient que només votaria Sí a Puigdemont. Però que en qualsevol altre cas, s’abstindria. Com justificaria la CUP un canvi tan brusc d’opinió sense haver fet una assemblea i semse temps material per fer reunions territorials amb cara i ulls? La decisió de l’abstenció es va prendre per la direcció després d’escoltar tot el territori. I amb la investidura de Turull, es va decidir mantenir l’abstenció i frustrar el moviment perquè no els havia donat temps de reaccionar. Ara sí que els haurà donat temps de fer un debat a fons per fer un possible veto a Quim Torra i, de rebot, als únics compromesos amb la independència? 
 
Mentre la CUP continua tensant la corda, Quim Torra ha donat la seva primera entrevista avui a TV3. Ha dit que la primera acció que impulsarà després de fer govern serà un pla de xoc per investigar les conseqüències del 155 i restaurar l’autogovern. També diu que demanarà una reunió tant a Rajoy com a Juncker. I sí, serà el president efectiu del Govern, però ha deixat clar que el camí cap a la independència tindrà tres potes: l’exili, les institucions catalanes (executiu, Parlament i ajuntaments), i un poble empoderat. Convencerà això la CUP? Part de la resposta a aquesta pregunta es trobarà en el discurs de Torra. 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut