Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La CUP està en ‘zugzwang’

|

- Publicitat -

El ‘zugzwang’ és aquell moment d’una partida d’escacs en què qui ha de moure una fitxa preferiria passar perquè qualsevol moviment que faci el deixa en una situació pitjor que l’anterior, que en la majoria de les vegades serà la sentència per la derrota final. Amb tot, no li queda més remei que desplaçar una de les peces. És la situació en què Catalunya ha intentat posar l’Estat mitjançant el clam per fer un referèndum, tal i com diu el llibre ‘Zugzwang. El Dietari del Procés’, l’únic dia a dia d’aquest procés, que surt de totes les entrades d’aquest bloc.

Així doncs, el ‘zugzwang’ és un acorralament: si l’accepteu, sortireu perdent perquè encara sortirà que sí; per contra, si el rebutgeu, també sortireu perdent perquè encara ens enfadarem més. Tot i que l’Estat encara no ha tingut la sensació completa d’estar en ‘zugzwang’, hi ha un dels actors en aquest procés que sí ho està: la CUP.

Publicitat

El partit antisistema que ha protagonitzat més que ningú els últims tres mesos de la política catalana ha arribat, ara sí, al cara o creu final. Han intentat passar la pilota a la teulada de Junts pel Sí en múltiples ocasions, demanant-los que canviessin de candidat, que fessin un programa de govern i un full de ruta independentista que poguessin acceptar, i la coalició encapçalada per Raül Romeva va fer un gest.

 Suficient o no, la patata calenta tornava a mans cupaires, que diumenge passat havia de prendre una decisió col·lectiva, però al final no ho va fer a causa d’un empat ‘màgic’ a l’assemblea de la formació. En definitiva, els cupaires tornaven a posposar la decisió fins aquest diumenge, però com en tot ‘zugzwang’, al final s’ha d’acabar movent fitxa.

Les dues opcions que haurà de votar aquesta vegada la direcció de la formació són Sí a Mas mitjançant dos vots a favor de la investidura i vuit abstencions, i No a Mas i eleccions al març mitjançant 5 vots a favor i 5 vots en contra. I, també com en tot ‘zugzwang’, els dos moviments són dolents, perquè divideixen el partit i desfermaran crítiques de l’independentisme o de sectors de l’esquerra. Però només una decisió aproparà el país com a mínim a un dels dos objectius de la CUP.

Prediccions per diumenge? És totalment imprevisible el que pugui passar al consell polític + Grup d’Acció Parlamentària del partit, però sembla que en la reunió tindran més pes les assemblees territorials i menys les entitats adherides com Corrent Roig, Arran i companyia. Això fa pensar que el Sí a Mas es podria acabar imposant, però potser amb alguna exigència extra a Junts pel Sí –com ara no acceptar del tot l’acord sobre la taula- o bé… Amb una dimissió d’alguna diputada que s’hagi posicionat molt clarament pel No a Mas, o amb alguna no-compareixença al ple d’investidura? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, ‘Zugzwang’, la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut