Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La CUP provoca l’Estat

|

- Publicitat -

Abans d’abordar els fets que avui ens ocupen, no me’n puc estar d’atendre les declaracions del president de Foment del Treball, Gay de Montellà, per mediocres. Montellà ha comparegut i ha opinat sobre el moment polític. Com a president d’una entitat que aglutina molt poder però representa molt poca gent, pot opinar el que cregui, però la pròpia manera d’expressar-se ens fa adonar de la porqueria de discurs que ens ha intentat fer empassar amb una tremolor de veu que denotava amb massa evidència que no es creia ni tant sols el que deia.
 

I què ha dit? Que “un referèndum el 2017 trobo que no toca”, que era l’esperable; però també coses que han sonat així: “Negociaria amb l’Estat… arribaria a acords… trauria diners, trauria diners, trauria inversions, guanyaríem inversions, guanyaríem amb amb amb entre tots, buscaria el moment adequat per negociar, fer una una mena, una mena de referèndum…”. També ha demanat que hi hagi majories àmplies i no de poc més que el 50% (?).
 

Publicitat

I nosaltres hem de fer cas, o seguir el consell d’una persona podrida de poder que no és capaç d’articular un discurs mínimament elaborat que intenti convèncer? Què passa, que perquè és president de no sé què ja té prou autoritat de per sí per influir sobre la gran massa de la societat? Quin sou cobra per rifar-se la gent d’aquesta manera? És absolutament indignant. Tant, que ha fet bones les paraules de l’altre navegant d’a bord, el nou president del Cercle d’Economia, Juan José Bruguera, que ha dit “optem més pel diàleg que per les postures unilaterals”. Malgrat no estar-hi d’acord, com a mínim s’ha expressat de manera més correcte.
 

Avui però, la gran notícia ha estat la detenció per part dels Mossos d’Esquadra de diversos càrrecs de la CUP pel cas de la crema de fotos del Rei l’11 de setembre. La polèmica ha estat la mateixa que en el cas de Montserrat Venturós, l’alcaldessa de Berga. Els càrrecs ja van anunciar, com ella, que no anirien a declarar a l’Audiència Nacional, i el jutge en veure això ha enviat els Mossos que han actuat com a policia judicial per detenir-los. La CUP ha carregat contra l’Estat i… la conselleria d’Interior. De fet, han demanat la dimissió de Jordi Jané, com a responsable dels Mossos. I ja la tenim muntada.
 

En aquest cas, els Mossos no actuaven sota les ordres de la conselleria, però el problema, tampoc és aquest. La qüestió és que, en primer lloc, ningú no hauria d’ésser jutjat per cremar una fotografia, sigui del rei, sigui la Constitució, o el que sigui. On és la llibertat d’expressió? Que es guanyin el respecte governant bé, i ningú cremarà res. D’altra banda, una qüestió d’intel·ligència política. En un moment en el qual cada gest es mira amb lupa, no és prudent emprendre aquesta acció concreta per manifestar el rebuig a la Corona o a la Constitució. Segurament l’acció enorgullirà la parròquia cupaire, però portes enfora, i pel que fa al gruix de la gent, la imatge de ‘gent que crema coses’ està massa vinculada a la violència i, com era d’esperar, la oposició ha carregat tots els neulers contra el Procés. L’únic guanyador de tot això és l’Estat altre cop, perquè amb aquest debat entre independentistes que estan d’acord en el rebuig al rei i la Carta Magna, es frega les mans veient com ens arrenquem els ulls entre nosaltres. Pensem abans de fer les coses, perquè la desobediència pacífica en sí ja és un bon camí, com han desafiat aquesta tarda els diputats de la CUP en roda de premsa trencant fotografies del rei. Això és!
 

No espatllem el que ens ha costat tant d’aconseguir fins ara. No convencerem ningú cremant fotografies ni banderes, malgrat estiguem d’acord en la causa. Tampoc faltem a la veritat a l’hora d’afirmar que la conselleria d’Interior vol impedir el referèndum, simplement no és cert. L’adversari és a ponent.

 

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut