Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La Diada s’escalfa

|

- Publicitat -

Com cada any, amb tota la caverna mediàtica espanyolista dient que el sobiranisme s’enfonsa i la Diada fracassarà (les inscripcions estan essent menors que les de l’any passat), arriba finalment el gran dia. Diumenge, la Diada Nacional serà el punt de màxima atenció a Catalunya, i notícia a bona part de la resta del món per la participació del president de Catalunya, Carles Puigdemont que, com Alex Salmond va fer a Escòcia, s’implicarà al màxim en el tram decisiu del Procés que comença amb aquest nou curs polític que ja té encarrilada la Qüestió de Confiança i ha començat a enraonar sobre els pressupostos.
 

Els fantasmes sempre són molts, però les il·lusions de milers de catalans els han tombat sempre. I enguany no serà diferent. Els únics enemics, ja ho hem repetit habitualment, hem estat nosaltres mateixos. L’anunci de la participació de sectors comuns a la Diada, pel motiu que sigui, hauria de fer-nos enorgullir. No té cap sentit que xiulem a Ada Colau o Albano Dante perquè vulguin ser-hi per manipular el sentit d’una manifestació independentista que ni ells han convocat ni tenen prou força per manipular, com tampoc ho va aconseguir  UDC o el PSC. Que diguin el que vulguin després, perquè la història els comptarà com a independentistes. De trolls ja en tenim prou a Espanya, i no ens fan falta els que ja ens vam traure de sobre al Parlament, o els que tampoc hi van arribar.
 

Publicitat

Les darreres declaracions de líders comuns denoten ganes de desorientar ideològicament, de confondre i de manipular consciències, a veure si cola. Molts líders han coincidit a repetir aquesta setmana que l’independentisme ha empetitit el Procés, que reduir el procés a l’independentisme l’ha fet més petit o bé que reduir el 80% al 48% ens ha empobrit. No, no, el Procés ha estat i és independentista, o no serà. I per què? Perquè el van iniciar els ciutadans partidaris de la independència per poder realitzar la famosa transició nacional cap a un Estat independent. O és que ens hem manifestat mai pel federalisme l’11 de setembre? O bé pel Pacte Fiscal?
 

L’altra gran trampa ha estat l’acte polític propi –més enllà de la commemoració dels 40 anys de la primera Diada post franquista, que PDC ha criticat enèrgicament- que prepara En Comú Podem amb un míting de Xavier Domènech a Sant Boi. “Per un catalanisme popular” el titulen. Aquest lema, que no diu massa, a la vegada vol dir moltes coses. La interpretació que s’intenta fer -en tot cas força esbiaixada-, és la de diferenciar entre els manifestants que ells aglutinin i els que es manifestaran a la tarda amb el poble, l’ANC, Òmnium, i les principals institucions del País. Així el “catalanisme popular” (el poble) serà el que es manifesti amb Podemos, els altres, la gran majoria, no som poble, suposo que aleshores devem ser casta o escòria directament. Compte amb les lectures supremacistes, perquè després d’un estiu en el qual els sectors més ‘verds’ del catalanisme s’ha afartat de titllar l’independentisme de totalitari com si fossin militants afèrrims del PP més caspós, no és difícil que hom es cregui que potser Podemos i Ciudadanos no són tant diferents com ens volen fer pensar quan es barallen al Congrés.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut