Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La gent torna al carrer després de l’empresonament del Govern de la Generalitat

|

- Publicitat -

Aquesta nit, a Roger de Llúria amb València (Barcelona), l'espurna ha estat a punt de saltar als carrers. Allà, a primera fila, els Mossos d'Esquadra defensaven la Delegación del Gobierno de España, amb un cordó policial compost de furgons travessats a la carretera i antidisturbis fent de tanca humana. La gent del Dietari del Procés érem allà a primera línia testimoniant com els Mossos han disparat salves a l'aire i han carregat en algunes ocasions contra la gent. L'acció s'ha produït a diversos punts del centre de la ciutat comtal. A Plaça Catalunya s'ha llegit el manifest unitari per part de les entitats i una indignadíssima Sílvia Bel. La gent ha estat a res de desbordar-ho tot. De fet, hi ha hagut molta tensió i la massa ha tingut veritables dificultats per contenir-se.
 

Barcelona ha estat la punta de llança, però la manifestació gairebé espontània s'ha estès per tot Catalunya. A Girona, a Lleida on també hi ha hagut càrregues, Tarragona i moltes d'altres poblacions com ara Vic, on la plaça Major s'ha omplert per donar suport a una de les seves ciutadanes il·lustres, Marta Rovira.
 

Publicitat

I tot això, per què? Marta Rovira donava la sorpresa de la jornada a primera hora del matí quan hom ha pogut comprovar que no s'ha presentat a la citació judicial a Madrid. La secretària General d'ERC ha deixat una carta que el partit ha publicat en la qual deia que emprenia el camí dur de l'exili amb la seva filla Agnès, perquè no volia deixar de fer-li de mare. L'Agnès té només cinc anys.
 

A molta gent li han saltat les llàgrimes, i el drama s'ha completat quan hem vist per darrer cop imatges de Jordi Turull, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Josep Rull. Els cinc polítics independentistes han anat deixant un per un una espècie d'epitafi a twitter, mentre anaven passant per l'adreçador espanyol. Després de les vistes individuals, el camí de la presó s'ha dibuixat amb més claredat per tots ells. A l'hora de dinar, els cinc catalans han fet el darrer àpat en llibertat vigilada a un restaurant japonès. Les abraçades amb les parelles de tots ells ens han fet emocionar a tots.
 

La notícia finalment s'ha produït poc després de les cinc: presó per tots cinc i reactivació de l'euroordre de detenció pels polítics exiliats. Ordre de detenció també per a Marta Rovira, i de moment res per a Anna Gabriel. L'auto del jutge Pablo Llarena, jugant altra vegada amb la semàntica: “no és el mateix violència que actuar violentament”. El document és un memoràndum contra la ideologia independentista: es fa un repàs a tot des del començament. El primer pacte entre Artur Mas i Oriol Junqueras, el 19 de desembre de 2012, justament el dia que començàvem amb el primer testimoniatge del Dietari.
 

Turull, Rull, Romeva i Bassa tornen a trepitjar la presó. Forcadell, també, després d'haver-hi passat una nit. Lamentable. I Albert Rivera feia un tuit regalant-se: “el último golpista que apague la luz“. Criminal. Des del PSC, Cs i algunes veus de Podemos han demostrat la seva poca categoria moral. No ha estat el cas d'Ada Colau que, aquesta vegada, ha empatitzat amb el dolor dels regidors republicans, i ha suspès el ple de la ciutat de Barcelona a mig fer, per evitar la discussió sobre el tramvia (i així guanyar també una mica més de temps). La repercussió del que ha passat avui ha anat molt més enllà, fins i tot l'obra 'Frankenstein' s'ha aturat avui al TNC per la situació política. El clam del públic cridant llibertat ha estat brutal.
 

Mentre el carrer bullia per l'empresonament del Govern de Catalunya, que se sumarà a Junqueras, Forn, Cuixart i Sànchez, l'atenció s'ha desplaçat al Parlament, on el Govern espanyol esperava que Torrent anul·lés el ple de demà, que està finalment convocat per les 11:30h. S'ho esperava tothom, però han estat els grups del 155 (Cs, PSC i PP) els que ho han formalitzat. Quan tot apuntava al fet que Torrent l'anul·laria, l'única autoritat restant de Catalunya en absència del president, s'ha refermat en la convocatòria, que se celebrarà demà tal com estava prevista. Just després realitzarà una conferència de premsa. La situació ha indignat Moncloa que ha amenaçat al president Torrent, així que preveiem un tercer dia de tensió.
 

El resum de tot això és que sembla que la gent ha tornat a despertar i està a punt per reprendre la revolta tot iniciant una primavera catalana de reivindicacions.
 

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut