Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La no-campanya del no-referèndum per la no-independència

|

- Publicitat -

Junts pel Sí ha acabat votant a favor de la proposta de Catalunya Sí que es Pot d’instar el govern català a intentar aconseguir que la Comissió de Venècia reconegui el referèndum. Un moviment que es pot entendre com una manera de dinamitar l’estratègia dels comuns, que tractava de posar el bloc independentista contra l’espasa i la paret amb el tema per construir una excusa per esborrar-se del plebiscit unilateral. No obstant, la situació ara és la contrària i són els de Rabell i Coscubiela qui es queden amb menys arguments per fugir de la votació.

La CUP s’hi ha abstingut, amb l’argument que si Catalunya hagués de tirar pel dret, li seria impossible complir amb tots els preceptes del codi de bones pràctiques de la Comissió. En especial, la recomanació d’aprovar la llei del referèndum un any abans de la seva celebració i la necessitat que aquesta llei sigui emparada per algun ens superior com ara una constitució. En aquest sentit, Junts pel Sí hi està d’acord, però ha al·legat que la necessitat d’anar a buscar el suport de l’òrgan pertanyent al Consell d’Europa només aplica en el cas d’un referèndum pactat. És a dir, amb tota probabilitat el text quedarà en paper mullat.

Publicitat

D’altra banda, l’unionisme continua amb la seva ‘no-campanya’ del ‘no-referèndum’ pel no a la independència. Múltiples punts de Barcelona s’han llevat aquest matí amb adhesius de banderes espanyoles, cosa que els Mossos ja estan investigant. De fet, uns agents han identificat aquesta matinada in fraganti  ja set joves, tres d’ells menors. L’acció s’uneix a la campanya que fa setmanes ha engegat el PP català per explicar les mil desgràcies que afectarien Catalunya si esdevingués independent, amb 96 actes al Principat previstos per aquest maig. Sorprenent, que s’engeguin campanyes d’aquest tipus si la gent suposadament mai s’haurà de decidir entre trencar amb Espanya i mantenir-s’hi.

I entretant, al Regne Unit, la primera ministra Theresa May ha presentat el programa electoral dels ‘tories’ amb la majoria absoluta en les eleccions avançades del 8 de juny gairebé a la butxaca. El document no veta el segon referèndum d’independència d’Escòcia, ans al contrari. Ara bé, sí que exigeix que primer s’esperi a la resolució de les negociacions entre el Regne Unit i Brussel·les sobre el Brexit. I una vegada es consumi, serà moment, si s’escau, que els escocesos decideixen si acatar o marxar. May no ha posat com a excusa ni una llei, ni una constitució, ni la suposada necessitat que la totalitat del Regne Unit hagi de votar. Tota una lliçó de democràcia per a l’Estat espanyol. 

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut