Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La possible trobada Rajoy-Trump és una acceptació que l’1-O és inaturable?

|

- Publicitat -

La diplomàcia espanyola ja està treballant en els dies immediatament anteriors a l'1 d'octubre per contribuir decisivament a fer punxar el referèndum. Com a mínim, és una de les interpretacions que es poden extreure de la reunió que Mariano Rajoy està intentant concertar amb Donald Trump. Aquest divendres ha transcendit que el president espanyol viatjarà a Nova York el 22 de setembre, a les acaballes de l'assemblea general de les Nacions Unides, i que està ultimant una reunió (encara no confirmada) a la Casa Blanca amb el seu homòleg nord-americà el dia 25 o 26. Casualment, la mateixa setmana del referèndum català. 

Si la intenció del cap de l'executiu espanyol és arrencar unes paraules de suport a la unitat de l'Estat de l'extravagant líder, es podrien treure dues fàcils conclusions: d'una banda els de Rajoy preveurien no poder aturar la votació, perquè si per aquelles alçades no ho han fet, serà complicat parar-la. I de l'altra, unes paraules precisament de Donald Trump rarament dissuadiran cap català d'anar a votar si prèviament aquesta era la seva voluntat. A més, la Unió Europea cada vegada s'està allunyant més dels EUA i apropant més a la Xina, com es va poder veure arran de la retirada nord-americana al Tractat de París contra el canvi climàtic. 

Publicitat

Es dóna la circumstància que Rajoy també té previst un altre viatge a nivell comunitari pel 29 de setembre, només dos dies abans del possible referèndum. Potser també aprofitaria per arrencar més gestos contra la votació, però al mateix temps l'absència de l'ocupant de la Moncloa en uns dies tan sensibles pot ser signe de debilitat i més d'un opinador espanyolista arrufarà el nas. S'esfumarà Rajoy en el moment clau? Potser no hi hauria millor colofó en l'actitud del màxim responsable del govern espanyol a cinc anys defugint tot tipus de negociació

Els moviments de la diplomàcia de l'Estat coincideixen amb la designació -a falta que el Senat hi doni el vist-i-plau- del nou ambaixador dels Estats Units a Espanya i Andorra, Duke Buchan III. Es tracta d'un empresari de Wall Street que, per acabar-ho d'adobar, parla català. Va estudiar a València i el coneixement de la llengua és possible que li hagi valgut el càrrec alhora d'ambaixador a Andorra. De quin peu calçarà? És una incògnita, com la posició que podria prendre Trump quan l'equip de Rajoy li demani declaracions contra la independència. 

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut