Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Santa (però fràgil) Aliança

|

- Publicitat -

La polseguera que va generar la publicació de la llei del referèndum continua estenent-se com una taca d'oli. Aquest dijous Mariano Rajoy i Pedro Sánchez s'han reunit per primera vegada des de les primàries del PSOE i ho han fet durant unes dues hores i mitja, molt més temps d'allò esperat. I un dels temes estrella, és clar, és el procés català. I els socialistes ja han dit que donaran suport al Govern en el refús al referèndum. 

 
No obstant això, la portaveu Margarita Robles ha afirmat que la seva formació “mai” donarà suport a l'aplicació de l'article 155. Ara bé, per executar la mesura, a la Moncloa només li cal una majoria absoluta al Senat, la qual té i per golejada, i no al Congrés. Així, ja pot dir missa Pedro Sánchez que no ho podria aturar, tot i que sí deslegitimar en bona part. El jardí de darrere de casa de Mariano Rajoy que s'havia convertit els poders legislatiu i executiu en l'anterior legislatura ja no té lloc. Ara tot li costarà una mica més. La Santa Aliança espanyolista, com l'original de principis del segle XIX, continua ferma contra qualsevol mínima mostra de modernitat i de canviar les coses. Ara bé, aquesta és més fràgil del que l'Estat havia calculat que seria quan l'inajornable moment de l'impuls independentista català arribés.
 
Mentrestant, a Catalunya, els comuns tornen a estar al punt de mira. Un document intern de Catalunya en Comú diu que l'1-O no és el referèndum que el país necessita, mentre que Podem Catalunya dóna la sensació d'estar-hi més a prop per marcar perfil amb el seu germà gairebé bessó. Marta Rovira ja ha avisat que un possible futur pacte de govern d'esquerres dependrà en bona part de l'actuació dels comuns amb el plebiscit, cosa que ha secundat Anna Gabriel en una taula rodona. Entretant, el consell de garanties estatutàries creu que els plans d'aprovar el reglament del Parlament per lectura única vulnera la Constitució i l'Estatut, tot i que el seu veredicte no és vinculant. És clar, d'això es tracta, oi? 

Publicitat
Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut