Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La xemeneia processista comença a escalfar-se a l’espera de la fumata blanca

|

- Publicitat -

Sembla que falta poc perquè hi hagi un acord d’investidura. Al final la fórmula que s’ha filtrat de les reunions entre JxCat i ERC podria ser una variant que s’aproximaria al que proposava Junqueras des de la presó: una investidura efectiva amb un presidenciable triat per Junts per Catalunya, i una Assemblea de Càrrecs Electes que investís Carles Puigdemont en la reelecció com a president. El govern legítim i el govern efectiu. Sembla bon desllorigador, però Junts per Catalunya, oficialment, no en vol saber res, així que de moment tot queda en rumors. Faltarà veure també què diu la CUP.
 

Si la idea és aquesta, potser es podria rematar amb una proposta que posava sobre la taula fas uns dies el periodista Eduard Voltas: president provisional (el que s’escollís de manera efectiva), canvi del reglament del Parlament, i elecció també efectiva del president legítim. L’operació seria més complicada del que pot semblar a priori: Espanya tornarà a interposar recursos al TC per anul·lar aquests canvis, i mentrestant inhabilitaria (com ja ha anunciat el ministre Catalá), tant Puigdemont com Junqueras i qui creguin convenient. L’Estat segueix jugant amb la suspensió de tota norma pel simple fet que el Govern espanyol interposi un recurs i el TC l’admeti a tràmit, a l’espera de sentència. Jogo penosito que en dirien al futbol, política de miserables en podríem dir nosaltres.
 

Publicitat

Veurem tot això en què acaba. Tinguem el govern que tenim, l’1 d’octubre, el 27 d’octubre (quan ens van deixar a l’estacada), la gran pregunta serà, i ara què? Com fem efectiva la República? ERC ha proposat l’inici d’un diàleg bilateral entre Catalunya i Espanya que, molt probablement, no es produeixi. ERC ha estat rebent durant aquests dies amb la marxa enrere de Torrent, la fotografia del mateix amb Enric Millo, i els exabruptes excessivament realistes de Joan Tardà. Precisament allò de “sacrificar” el president va caure molt malament entre els diputats de JxC (que, recordem, és la llista del president, gent reclutada per ell), però avui des del PDECat, el col·lectiu Reagrupament, aquella antiga escissió d’ERC de caire essencialista i més propera a les tesis de CiU, ha demanat sobtadament la dimissió del veterà diputat al Congrés d’una manera força hiperventilada. Segurament val més estar callat i semblar ximple que parlar i aclarir el dubte, ells no són pas precisament el far de referència polític de res.

I encara avui, recorden la fiscal Magaldi? Aquella que va denunciar que havia de ser protegida perquè va rebre agressions dels independentistes que havien anat a donar suport al president Mas quan va declarar ara fa tot just un any? La ja jubilada cap de la fiscalia va aturar un cas de corrupció a Badalona, que havia d'esclatar els dies previs al 21D, on hi hauria implicat Xavier Garcia Albiol. Espanya funciona així, Albiol podria haver anat a votar ja com el cadàver polític que va acabar essent, i potser no hagués arribat ni als quatre escons. Brutal. L'actual president del PP Català prepara l'aterratge novament a Badalona en previsió d'una defenestració al Parlament. Però vistes les informacions, potser ni a casa podrà tornar. Quin final pel tità desbocat de la política catalana. Andrea Levy, una de les que potser li disputaran el lloc, potser també  contra Dolors Montserrat, deia avui a les xarxes que evidentment que rep ofertes dels mitjans públics catalans per anar a entrevistes i debats. Però no les accepta perquè diu que aleshores justificaria la quota de pluralitat de la cadena. Idò, no es tractava que la CCMA fos plural? Aleshores que no es queixin que TV3 no és plural, si no hi van perquè no hi volen. Cal recordar que, de fet, no hi van per poder dir que la cadena no és plural: molts diputats de Cs i del PP van deixar d'anar durant els mesos previs a les eleccions i el referèndum, i ara hi han tornat a anar. Ho va denunciar una vegada Lídia Heredia als matins de TV3. Una gran vergonya.

I el CIS ha completat la informació política d'avui. Bé, el CIS i la inesperada entrada a la presó de Fèlix Millet i Jordi Montull. Els patrons de la corrupció del Palau de la Música han ingressat avui a Can Brians contra tot pronòstic. Ningú creia que la casta hi acabés entrant. Ara estaria bé posar un comptador, per veure si hi està més o menys temps que els presos polítics. Tornant al CIS, ERC ha augmentat en 7 dècimes la seva posició respecte el darrer baròmetre, i el PDECat 4. En Comú Podem en pujaria només 2. L'independentisme puja a Epsanya i retalla distàncies, mentre Cs avança Podemos i ascendeix a la tercera posició virtual. Esperem que això rebaixi l'eufòria dels de Rivera, que es van emocionar amb les enquestes manipulades que van sortir les setmanes després del 21D on ja, de cop, se'ls situava en la primera posició. Recordin que tot això només són enquestes.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut