Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’ANC també pressiona: “Vol que Catalunya sigui un Estat independent?”

|

- Publicitat -

Més llenya al foc. Com avançàvem ahir, l’ANC ha presentat avui la Declaració de Novembre mitjançant la qual demana que els partits assumeixin aquesta pregunta, com la fórmula més clara de totes per tallar de soca-rel qualsevol intent de tergiversació posterior dels resultats. L’associació que presideix Carme Forcadell demana a més que el referèndum no es produeixi més enllà de maig del 2014 i hi hagi un acord entre partits per a les europees. Ahir a través del CEO i avui a través de l’ANC, el poble ja ha parlat prou clar, i qualsevol oscil·lació que s’allunyi d’aquest punt de partida, serà un frau. El govern, mitjançant el portaveu Homs, ha assegurat que recollia el guant, però no s'acaba de mullar amb la pregunta. Segueix la incertesa. Sincerament, jo crec que si des del primer moment els polítics haguéssin parlat de fer un referèndum d'autodeterminació en lloc d'una consulta, sense complexos, ara no tindríem aquest debat.
 

Però avui Unió tornava a la política de les ambigüitats i dels fraus premeditats. Demanen tal i com va titubejar l’altre dia el president Mas, una pregunta clara però sobretot inclusiva, en la que s’hi senti tothom còmode “i si pot ser, també el PSC”. Malament si encara seguim encallats en la política d’acontentar els partits, o d’anar malgastant bots salvavides en partits que han decidit naufragar. Nosaltres creiem que més inclusivitat que la transversalitat dels dos milions de manifestants de la Via Catalana és difícil d’aconseguir si no ets majoria silenciosa. Encara han anat més enllà, i han recordat que qui lidera el procés és el govern. Que no nos embauquen! que deia aquell, el procés segueix estant en mans de la gent, i la gent està preparada i amenaçant de mobilitzar-se si els parlamentaris flaquegen. Avui Duran també ens dóna una bona notícia: sembla ser que ha renunciat a seguir presidint la inútil comissió bilateral Estat-Generalitat, i hauria proposat Joana Ortega com a substituta.
 

Publicitat

Tampoc es deixin entabanar per la retòrica popular. No ens en podem estar d’advertir-los del greu insult que ens ha conferit avui el representant del PP Esteban González Pons a tots aquells que votem partits que no son el seu, el PSOE o d’altres tacats i jutjats per la corrupció: “el PP y sus dirigentes son tan honrados com todos”. En la mateixa òrbita, avui no es perdin l’articlet que apareix en portada a La Razón: “el órdago separatista de Mas pierde apoyo entre los catalanes”. Ve signat per algú que es fa dir sociòleg i tot. Analitza l’enquesta del CEO probablement sense haver-la llegit. Sembla que els diaris estan perdent influència entre la ciutadania es queixen després. Potser la gent no som tant ximples com alguns ens volen fer creure.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut