Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’anhel de tenir un Espai Lliure

|

- Publicitat -

Junts per Catalunya i Esquerra han dissenyat una estructura republicana a l’exili, a Brussel·les, i liderada per Puigdemont, que pretén començar a funcionar de manera immediata tan bon punt la CUP hi doni el seu vist-i-plau aquest dissabte. Això es podria esdevenir tan aviat com la setmana vinent i portaria a l’intent d’investidura d’un president empresonat, Jordi Sànchez. El pla dissenyat per sortir de l’embolic està pendent dels anticapitalistes, però també d’allò que es pugui esdevenir aquest dijous al Parlament. En una nova jornada que es preveu crispada i plena d’emocions, el ple votarà una resolució per legitimar la candidatura de Puigdemont com a president de la Generalitat. No anirà més enllà del simbolisme, però és el gest mínim que volia el president destituït ja que es veu forçat a donar pas.

Si les negociacions no es torcen a última hora, Puigdemont s’endurà el gest desitjat i els esdeveniments es desencadenaran de manera immediata. I quina és l’estructura que es prepara? Segons ha filtrat el Diari ARA, es dirà Espai Lliure de Brussel·les i constarà d’una Assemblea de Representants de la República, que escolliran i supervisaran el Consell de la República, l’òrgan ‘executiu’ que serà presidit per Puigdemont. Set membres (tres de JxCAT, tres d’ERC i un de la CUP) en formaran part i intentaran internacionalitzar més la qüestió catalana i iniciar el Procés Constituent. Aquesta estructura serà com una flama per recordar que, malgrat tot, Catalunya ha declarat la independència al Parlament. L’anhel de tenir aquest Espai Lliure, però a Catalunya i no a Brussel·les, justifica el nom de l’estructura. No obstant, perquè funcioni tot com està previst s’han de sortejar alguns obstacles.

Publicitat

El primer d’ells és l’esmena de la CUP a una moció per incloure el suport a la DUI. Els anticapitalistes la volen tirar endavant, però l’unionisme ja té ganes d’enviar més gent a la presó presentant-se horroritzat per l’esmena i fins i tot la fiscalia ja ha amenaçat de prendre mesures. La qüestió de Jordi Sànchez arribant a ser votat president també és quelcom que s’ha de veure. El govern Rajoy ha estat explícit ja en oposar-s’hi. L’altre gran problema és una potencial negativa de la CUP, que no vol ni tornar a l’autonomisme. A aquestes alçades, la ciutadania independentista entraria en una depressió superior a l’actual veient que tot es desfà com les volves de neu que han caigut a la costa catalana avui.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut