Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

L’economia catalana no ajuda, en absolut, l’unionisme

|

- Publicitat -

L'economia catalana continua creixent. I a bon ritme. És la constatació de les dades dels últims mesos, que una vegada més desmenteixen aquella teoria de la davallada de l'economia del país fruit del procés i la potencial independència. El PIB del país ha arribat al 19% del total espanyol per primera vegada el segle XXI i les exportacions catalanes suposen un 25% de les de l'Estat. Especialment aquesta dada fa mal als interessos unionistes, ja que això també porta la marca Catalunya i tot el que implica a l'estranger, en un moment delicat en què Madrid potser voldria tenir les fronteres del Principat tancades amb pany i forrellat. 

 
I és que aquest cap de setmana els defensors de la unitat d'Espanya han pogut comprovar la perillositat del potencial català a l'estranger. L'editorial del 'The New York Times' de la qual el Dietari es feia ressò ahir continua portant cua, i aquest diumenge la polèmica ha estat sobre la traducció del text en si. Ningú discuteix que el diari aconsella Rajoy que permeti la votació, però el dubte -la frase es pot entendre de dues maneres diferents- és saber si el diari deia que votar No en la consulta és el millor per Catalunya o per Espanya. 
 
En qualsevol cas, es tracta d'un tema secundari, perquè qualsevol de les dues opcions implica que el diari vol una votació, cosa que, a més, explicita. I com ha reaccionat l'unionisme? Ciudadanos ha tret ferro a l'assumpte dient que està molt demostrat que la internacionalització del procés ha fracassat a l'estranger. Al seu torn, el PP ha estat fins i tot més racional que la seva 'marca blanca' i ha dit que respecte la recomanació, malgrat que allò que val, segons el partit, és la Constitució.
 
Del discurs del portaveu popular de torn es genera una pregunta: la Constitució de l'URSS de 1977, que parlava en el seu article 74 de la prevalència sempre de les lleis estatals per sobre de les lleis de les repúbliques que la conformaven, va ser el que va valdre quan Estònia, Letònia i Lituània es van independitzar?  

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut