Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

L’efecte Puigdemont fa tremolar les enquestes

|

- Publicitat -

Barcelona no serà la seu de l’Agència Europea del Medicament, que s’ha de desplaçar de Londres pel Brexit. La ciutat comtal no ha tingut cap opció i ha caigut a la primera ronda de votacions. Fins aquí cap sorpresa, tenint en compte que la inestabilitat política espanta tothom. Ara bé, la sorpresa ha vingut quan la ministra de Sanitat espanyola i altres representants han intentat culpar l’independentisme del fracàs de la candidatura.

És evident que la inestabilitat i la incertesa han derrotat la candidatura, però és això prou raó com per culpar l’independentisme? No tenen res a veure la violència policial de l’1 d’octubre, el fet que Catalunya està sense govern perquè un jutge ha decidit empresonar-lo o la mala imatge que ha donat Espanya en els últims mesos? El president Puigdemont ho ha dit ben clar: Barcelona era la favorita. Fins l’1 d’octubre.

Publicitat

D’altra banda, avui el país s’ha llevat amb una interessant enquesta electoral d’El Periódico. El rotatiu estima que Esquerra guanyarà les eleccions amb 37-38 escons, però que Junts per Catalunya quedarà a menys distància de la que s’esperava, perquè lluitarà per la segona posició amb 24-25. De fet, amb la mateixa projecció surten Ciudadanos i el PSC a un mes del 21D. La CUP cauria fins els 7-8 –pocs, però decisius–, mentre que els comuns no aixecarien el vol amb 9-10 i el PP s’enfonsaria fins al mínim històric de 6-7. És el preu del 155.

Així, l’independentisme aconseguiria de nou la majoria absoluta, per bé que de manera justa, amb 68-71 escons i un 46,7% de vots. L’unionisme es quedaria a 54-57 i un 42,4% dels sufragis, mentre que els comuns, que han demanat explícitament no ser comptats a cap front, es quedarien amb un 8%. La participació podria ser de rècord, amb una projecció del 87%. Els catalans volen votar, s’estan prenent la votació com un referèndum. Quina llàstima que no es pugui celebrar de debò amb les ganes que la gent té de decidir.

Amb tot, hi ha un detall sorprenent en l’enquesta: la gent vol Puigdemont president tot i decantar-se per ERC. En primer lloc del rànquing, un 30% dels votants desitgen que Puigdemont repeteixi, i només un 13% aposta per Junqueras, dos punts per darrere d’Iceta. És un senyal. Molta gent tenia el vot decidit per Esquerra, però amb la llista del president, tot canvia. Si hi ha l’opció de votar-lo, que fins ara no existia, la cosa canvia.

Així, molts votants podrien estar fent la reflexió en aquest moment i canviar el vot per passar-lo a qui volen que sigui president. Mentrestant, Ciudadanos està mobilitzant el vot que mai ha votat. Que l’independentisme no hagi de plorar haver anat separat i, amb això, Arrimadas no s’apropi al primer lloc més d’allò esperable. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut