Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Les desobediències simbòliques com la de Badalona s’hauran d’evitar el 2017

|

- Publicitat -

En un dia simbòlic com avui, sempre ens fem la mateixa pregunta: serà l’últim 12 d’octubre festiu a Catalunya? Podria ser-ho en pura teoria, ja que els resultats del referèndum ja estaran sobre la taula i si s’ha de fer alguna declaració d’independència, també hi haurà hagut temps per a fer-la. Si en el millor dels casos tot això succeeix, de ben segur que no hi haurà encara cap normativa per a regular els dies festius, però qui no estarà temptat de treballar el Dia de la Hispanitat, com un símbol més de la desobediència?

Costa de creure que tot això pugui esdevenir d’aquí a només 365 dies. Tot ha de canviar molt, encara. És molt difícil veure-ho a prop, però si el canvi que planteja Catalunya va de debò, l’opció de treballar el 12 d’octubre hauria de ser la més petita de les desobediències. Caldrà molta valentia, perquè per molt que puguem somiar en un futur sobirà, primer el mur ha de caure.

Publicitat

La realitat avui és que la justícia espanyola ha prohibit al govern municipal de Badalona obrir les dependències municipals donant opció als funcionaris de no fer festa. I, malgrat que avui alguns regidors –càrrecs electes— han desobeït simbòlicament obrint el consistori –un d’ells fins i tot ha trencat la sentència judicial davant les càmeres dels mitjans de comunicació—, el municipi ha acatat. És innegable. El pretext per acceptar la decisió del jutge és protegir la seguretat jurídica dels treballadors, cosa comprensible, però la CUP i Esquerra són al govern municipal.

Els que més pregonen la necessitat de desobeir, ho han fet de manera simbòlica, i han de ser conscients que si bé les desobediències simbòliques han tingut el seu recorregut, no serviran de res en un futur. Si no ho fem de debò, viurem en una ficció, enganyant-nos a nosaltres mateixos, però sense capacitat de fer-ho creure a ningú més. El cas de Badalona pot arribar a ser comprensible, perquè sense una acció conjunta de centenars de consistoris potser no es tenia prou força per fer l’acció. Ara bé, l’exemple del tercer municipi català és un model del que el 2017 no s’ha de fer. Perquè si no, sí que acabarem fent una repetició del 9N.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, ‘Zugzwang’, la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut