Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024
Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024

Les dones, decisives en el procés

|

- Publicitat -

Les dones són qui donaran el coixí suficient al No per dir que el resultat ha estat clar al referèndum escocès. L'última enquesta sobre el plebiscit diu que un 60% de les dones apostaran per la unió i un 40% per la separació -sense comptar les indecises-. Fa una setmana el mateix institut d'opinió pública preveia que el resultat del 18 de setembre sumats els dos sexes serà 57% a 43% pel No. Així, el gènere femení, com a mínim fins ara, és sensiblement menys independentista. El motiu principal són els dubtes sobre la moneda del nou estat (per un 32% de les enquestades és la raó de més pes), seguit de preocupacions diverses sobre l'economia (27%) i també de l'orgull de ser britàniques (26%). Com en altres fronts, el bloc pro-consulta ha de prendre'n nota per ser proactiu en una campanya plebiscitària.

Les dones són les protagonistes d'una setmana marcada per les tensions entre els partits sobiranistes. Joana Ortega, la primera a encendre la metxa, l'apaga de manera momentània afirmant que la consulta es convocarà abans del 24 de setembre. El Punt Avui no anava errat amb el seu calendari. El perill de suspensió de la llei de consultes abans de signar el decret de convocatòria portava al diari a dir que la llei s'aprovaria divendres 19, entraria en vigor dilluns 22 i Mas faria oficial el 9N aquell dia a primera hora del matí. El Dietari 2014, però, ja va alertar del risc que l'executiu Rajoy fes alguna maniobra durant el cap de setmana. Així, les últimes especulacions apunten a aprovar el text el divendres després del Consell de Ministres, publicar una edició especial del Diari Oficial de la Generalitat aquella tarda, i ja amb la legislació en vigor, no esperar al cap de setmana per enviar oficialment al poble a votar. En qualsevol cas, res fa suposar que l'argúcia legal catalana forci a Espanya a acceptar o tolerar la votació.

Publicitat

A banda de Joana Ortega, Rosa Díez també ha tret el cap per continuar aprofitant el cas Pujol. Espera que l'escàndol de l'ex-president de la Generalitat faci “caure la bena dels ulls” de molts catalans a qui els governants “pocavergonyes” els demanen ser independentistes, i així ells no compleixen amb les lleis. L'establishment espanyol aprofitarà fins a l'extenuació la confessió de Pujol, però fins i tot aquest tema els acabarà sent inútil. Per ara, però, l'estratègia és intel·ligent: recordar-ho tant com puguin i pel que fa a l'executiu Rajoy evitar mesures o declaracions incendiàries per no animar a la participació durant la Diada.

Les altres dones que s'han emportat l'atenció dels mitjans han estat Muriel Casals i Carme Forcadell. La crida a inscriure's a la mobilització d'enguany pot haver funcionat, tot i que s'haurà d'esperar uns dies per confirmar-ho. A Escòcia, el procés ha estat fortament per un home, Alex Salmond, i en segon pla la seva número 2, Nicola Sturgeon, ha tingut força menys protagonisme. Mentrestant, a Catalunya, la figura de dues dones al capdavant de la societat civil és el contrapès perfecte a un lideratge polític del procés massa dominat pels homes.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut