Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’esperpent infinit

|

- Publicitat -

El govern de Mariano Rajoy va d’esperpent en esperpent. Després d’anunciar aquesta setmana un reforçament de les fronteres perquè Carles Puigdemont no pugui tornar al Parlament per ser investit, l’executiu espanyol s’ha superat. Totalment contra pronòstic, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha anunciat aquest migdia que començava el procés per recórrer al TC el nomenament de Puigdemont com a candidat a president fet pel president del Parlament Roger Torrent.

Es tracta d’una decisió inèdita i que ha descol·locat tothom. Segons Soraya, “el senyor Torrent no pot nomenar el senyor Puigdemont com a president”. Els motius? Que el primer que ha de fer en cas d’hipotètica tornada a l’Estat seria entregar-se a la policia, o en qualsevol cas el detindran. Això, segons Soraya, és motiu suficient –no preveu que el jutge el deixés en llibertat després de detenir-lo i prendre-li declaració, cosa que el permetria anar al Parlament.

Publicitat

Segons Soraya, Puigdemont no té tots els drets, ja que no té el dret a “llibertat ambulatòria”. És a dir, el deixen presentar-se a les eleccions, li deixen recollir l’acta de diputat perquè reuneix totes les condicions, i ara no té dret a optar a ser president, i els altres 134 diputats sí?

Tot aquesta delirant argumentació per vetar-lo d’entrada és, com hem repetit, segons Soraya. Alguns juristes s’han posat les mans al cap davant de la possibilitat que el TC impedís el debat d’investidura a priori i no a posteriori, com ha fet sempre. Però no només han estat alguns juristes. El pas previ d’anar al TC és la protocol·lària sol·licitud d’informe al Consell d’Estat, quelcom que normalment és un tràmit, ja que el dictamen en tot cas és consultiu.

Doncs bé, al vespre, quan tothom ja s’emplaçava a demà per veure si l’Alt Tribunal admetia a tràmit el recurs –cosa que implicaria la suspensió cautelar del nomenament de Puigdemont com a candidat–, el Consell d’Estat reaccionava desaconsellant el moviment. L’òrgan senil que porta anys rient les gràcies al govern del PP, li donava una bufetada que ha ressonat per tot l’Estat. Però que ha durat poc, ja que pocs minuts després, La Moncloa anunciava que tirarà pel dret. Què farà el TC?

Paral·lelament, Roger Torrent ha fet cas omís dels moviments de Madrid, ha fet com si no hi fossin, i ha convocat el ple d’investidura per dimarts 30 a les 3 de la tarda. Reaccionarà probablement una vegada el recurs estigui interposat i/o quan el TC respongui. Si l’Alt Tribunal admet a tràmit el recurs, ja anul·larà el ple. Quelcom totalment viciat i abusiu, perquè potser d’aquí a cinc mesos –és el marge que té per a una resposta definitiva– no admet el recurs. Però en qualsevol cas, Torrent haurà de triar entre una desobediència als deu dies d’assumir el càrrec o un acatament.

Junts per Catalunya ja ha expressat que confien que la segona autoritat del país mantingui el ple. A més, ha aprofitat per dir que això és un “cop d’estat” i que el govern espanyol actua amb aquest moviment com una “dictadura”. La solució a tot aquest embolic –que va originar l’Estat convocant les eleccions– se sabrà els propers dies, començant per demà. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut