Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’Estat afronta un imminent nou 1 d’octubre

|

- Publicitat -

Continuen les intrigues al voltant de la investidura de Puigdemont. Tornarà? Avui la possibilitat que torni encara s’ha alimentat més quan, de bon matí, hem sabut que el president ha retirat la petició de votar durant la investidura per delegació. Això vol dir que té previst assistir a la crucial sessió parlamentària? Totes les opcions estan obertes, han dit des de Junts per Catalunya. El propi Puigdemont, que acaba avui la seva ‘escapada’ a Copenhaguen, ha dit que no descarta res, que vol tornar amb garanties, i que ara mateix no es donen. Però també ha deixat anar, en un anglès millorat, que està “treballant per ser-hi” per la investidura. Tot molt enigmàtic.

Després d’una reunió amb diputats al parlament danès, Puigdemont ha repetit la necessitat de diàleg i negociació per part de l’Estat espanyol. Alguns dels representants amb qui s’ha trobat han explicat que un nou referèndum, si l’acceptés Espanya, podria ser la solució, cosa que ha enervat la CUP. Els seus vots són imprescindibles si vol ser investit en primera ronda. És evident que, fins i tot si tornés a Catalunya, la seva investidura seria obstaculitzada si hagués d’anar a una segona ronda de votacions 2 dies després de la primera. La seva més que segura detenció estaria pel mig.

Publicitat

Com que ell i els seus afins cada vegada són més ambigus, l’Estat espanyol s’ha hagut de posar les piles per si de debò torna. Fins ara comptaven amb un bloqueig del TC a una investidura a distància i llestos, però en el cas d’una tornada, barrar-li el pas físicament passaria a ser l’alternativa. Just com l’1 d’octubre. Ni Rajoy, ni el TC, ni les amenaces, ni les querelles van ser suficients. Només la violència física, i no va ni impedir que la gent votés. Tornarà a la brutalitat primària l’Estat?

De moment, tot apunta que hi estan disposats. I si no, només cal sentir Zoido aquest matí, que ha arribat a dir que s’impedirà que el president català destituït arribi al Parlament “ni en el maleter d’un cotxe”, ha dit. Fins i tot ha anunciat un desplegament per controlar les fronteres i impedir que entri “en helicòpter, vaixell o ultralleuger”.

Puigdemont continua sent el focus gairebé monopolitzador de l’atenció, però no es pot oblidar que encara hi ha líders independentistes a la presó. I ja fa mesos. El conseller Joaquim Forn ha renunciat avui a l’acta de diputat per tal de convèncer el jutge per deixar-lo sortir de la garjola. Això, hores després que la fiscalia demanés que continuïn a la presó tant ell com Jordi Sànchez. La vida entre reixes ha de ser molt dura. Forn ja ha fet la seva part de la feina, i se li haurà d’agrair eternament. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut