Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’huracà s’emportarà els Pujol ben ràpid

|

- Publicitat -

S'esfondrarà el procés com un castell de cartes després d'una caiguda de CiU en picat arran de l'escàndol Pujol? Imaginant una caiguda electoral convergent encara més pronunciada i un relleu en el lideratge per part d'Esquerra, l'equilibri de forces es podria trencar, els republicans podrien precipitar-se per la pressió de les bases i l'expectativa de la ciutadania, i tot podria anar-se'n en orris. O bé Junqueras, conscient de quins han estat els talons d'aquil·les dels moviments socials i polítics al llarg dels temps, podria passar d'estudiar la història a fer-la. Podria pilotar el procés amb èxit fins a donar als seus conciutadans la plena sobirania d'un estat independent.

A l'altre extrem del ventall d'opcions, el trencament de CDC amb el passat pujolista podria enfortir-la, ja que podria deixar enrere no només les sospites de corrupció. També podria posar punt i final amb més determinació a l'estratègia del pactisme amb l'Estat, i agafar el timó del vaixell sobiranista rumb al trencament definitiu.

Publicitat

La notícia de Jordi Pujol ha deixat commocionada la societat catalana, i ha reforçat la idea estesa per tota Espanya que els partits grans són culpables de tot plegat. Després de trenta anys sense gaire canvis en l'establishment polític del país -predominància de CiU, amb PSC com a contrapès, i relació d'amor-odi entre Espanya i Catalunya amb majoria de ciutadans porucs envers el debat independentista-, un huracà està passant per sobre del Principat per no deixar res igual que estava abans.

A hores d'ara, sembla que si CiU sobreviu -i ho fa amb la unió CDC-UDC intacta- serà un miracle. L'oposició demana iniciar procesos judicials, comissions d'investigació i treure la pensió vitalícia a l'ex-president de la Generalitat, així que encara que sigui un afer privat, el partit se'n ressentirà.

Ara, la jugada no ha sortit rodona a la caverna espanyola, ja que ha estat Pujol qui ha confessat i no la justícia qui l'ha perseguit, i ja no tenen més cartutxos per utilitzar en els moments més compromesos d'aquesta tardor. Malauradament per l'espanyolisme més reaci, la família Pujol no era l'única que va participar de la Via Catalana i CDC no és l'únic partit que hi va donar suport. La paraula 'independentisme', no serà tan fàcil de desterrar, com voldria el flamant líder del PSOE.

Passar pàgina és el següent pas. I amb la intensitat del moment, no serà difícil. La reunió Mas – Rajoy està a la cantonada. L'huracà que tenim a sobre porta nous escenaris a diari. I la nissaga Pujol, ara a l'ull d'aquest huracà, serà engolit molt més ràpid del que voldrien alguns a Madrid. Després de la Diada, quan tot s'accelerarà encara més, el comunicat de l'octogenari ex-president quedarà molt lluny.

 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut