Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’independentisme aterra amb força a Ginebra

|

- Publicitat -

El punt neuràlgic de la internacionalització del conflicte entre Catalunya i Espanya durant uns dies s’ha mogut de Brussel·les a Ginebra. La ciutat suïssa allotja aquests dies diversos actes sobre autodeterminació i independència amb el cas català com a tema destacat. Carles Puigdemont ja és al municipi helvètic i ha pres part en un debat i una roda de premsa en el marc d’un festival de cinema sobre drets humans. L’acte ha comptat amb uns 900 assistents, una xifra meritòria que demostra l’interès que el personatge arrossega. És difícil fer creure que hi ha un govern de la República funcionant a Brussel·les, però la tasca d’internacionalizar sí que la pot fer.

Durant l’esdeveniment, el president destituït de la Generalitat ha demanat “paciència” a la ciutadania en la formació de govern i ha retret que Madrid potser ni obre una negociació quan estigui format l’executiu català. També ha deixat clar l’ombra franquista de l’actual Estat espanyol i ha dit que seria un “privilegi” si la Confederació Helvètica s’oferís per fer una mediació. Puigdemont també ha avalat l’última oferta de Junts per a convèncer la CUP de votar a favor de la investidura: una qüestió de confiança a meitat de legislatura. Mas ja ho va oferir quan va fer la seva investidura fallida, i no va servir de res als anticapitalistes. Puigdemont també va posar sobre la taula el mateix moviment després que la CUP li tombés els pressupostos de 2016. I aquella vegada li va sortir bé.

Publicitat

Ginebra és una de les seus de Nacions Unides, i aquest dilluns i dimarts l’edifici de l’òrgan supraestatal serà l’escenari de diverses taules rodones sobre la “regressió” de drets humans a Espanya i sobre la repressió contra l’independentisme, amb empresonaments inclosos. Les dones de Jordi Cuixart i Joaquim Forn seran algunes de les ponents. Evidentment aquests dies no tindran un gran impacte a curt termini pels interessos independentistes. Però és la feina de formigueta que s’ha de fer, per quan l’onada per la independència hagi acabat de recular, preparada pel següent embat. I Puigdemont podria tenir encara algun paper important en aquest sentit sí no és que la fiscalia ho impedeix aconseguint que l’engarjolin. El ministeri públic ha dit al ministeri d'Interior que es coordini amb la Interpol i les autoritats suïsses per detenir el president, però també Meritxell Serret, que s’ha desplaçat també des de Brussel·les, i Anna Gabriel. La trobada entre la cupaire i l’exconvergent tindrà lloc també dilluns, un dia després que Puigdemont s’hagi reunit amb uns regidors de Ginebra. Aquesta feina de formigueta continua sent imprescindible si l’independentisme vol tenir alguna opció en el proper intent per assolir la República.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut