Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’independentisme, preparat per entomar les eleccions il·legítimes

|

- Publicitat -

El 21 de desembre pren ja molta forma. Al final l’independentisme es presentarà amb tres llistes separades, i totes tres buscaran maximitzar els vots obrint les candidatures a la ciutadania. El president Puigdemont encapçalarà una llista que no portarà les sigles del PDeCAT, caducades abans de néixer. La candidatura es dirà Junts per Catalunya, i jugarà a arrossegar el màxim nombre de vots possible de Junts pel Sí. Dimecres es faran públics tots els noms de la llista, que podrien incloure il·lustres com l’empresonat Jordi Sànchez. Puigdemont té totes les de perdre respecte a ERC, però buscarà que les forces quedin més igualades del que sembla ara mateix.

Pel que fa als republicans, jugaran amb Junqueras de número 1, però inclouran consellers a la presó i d’altres a l’exili, com és d’esperar que facin els exconvergents. Els independents també abundaran a les llistes d’Esquerra. La CUP va decidir presentar-se a les eleccions ahir, però també obrint el partit a la ciutadania, i potser a Dante Fachin. Les tres formacions es mostren generoses i intenten obrir horitzons. Caldrà veure si al final això serà una batalla per aconseguir els vots independentistes de sempre o aconsegueixen arrossegar gent dels comuns, dels socialistes, o abstencionistes.

Publicitat

El desenllaç del procés d’independència fins ara ha deixat una mica desorientats els partidaris de l’Estat propi, però per separat, s’estan intentant fer forts per evitar perdre la majoria absoluta. De moment, no han acabat d’aclarir el programa ni s’han posat terminis per la independència. Potser aquesta estratègia fa que l’unionisme no es mobilitzi tant com excepcionalment ho va fer el 27S?

Els tres partits unionistes també es presentaran, i ho faran sense canvis, amb els mateixos líders que el 27S. El PP i Ciudadanos, com a bons partits conservadors, no oferiran massa canvis, mentre que els socialistes aportaran un valor ‘a l’alça’: Ramon Espadaler, de l’extinta (per fracassada Unió). El votant tradicional del PSC pot anar-se a Ciudadanos fruit de la desorientació que provoquen els moviments d’Iceta.

A més, els comuns els han deixat retratats trencant el pacte de govern a Barcelona. Per cert, l’alcaldessa de la ciutat comtal, Ada Colau, ja ha afirmat que a Catalunya en Comú no se la podrà comptar ni en el costat independentista ni en l’unionista. La vida segueix igual a Can Colau, i les perspectives electorals també. Hauran de lluitar per no ser última força. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut