Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

L’últim recurs per mantenir Catalunya a Espanya era això, Mariano?

|

- Publicitat -

Durant anys s’ha esperat del govern espanyol una última gran oferta per a Catalunya a fi d’aturar el xoc de trens i la potencial independència. Algú ho esperava abans del 9N, però no va passar. Es van salvar perquè la consulta no va comportar conseqüències directes, però el referèndum ara plantejat per Puigdemont sí que podria tenir-ne. És per això que ara sí que Rajoy posa sobre la taula la gran millora per a Catalunya que ha de decantar la balança cap al ‘no’. Ho ha fet a l’escenari més privilegiat, el Congrés dels Diputats en ple discurs del debat d’investidura del qual sortirà reelegit. I la proposta es pot resumir en una paraula: Res. Res de res.

Rajoy ha plantejat una millora del sistema de finançament sempre i quan el govern de la Generalitat retiri l’‘amenaça’ del referèndum. Ah, gràcies! El líder popular promet una cosa que la llei l’obligava a fer com a molt el 2014, revisar el model de finançament perquè s’havia acabat el quinquenni. El president va desobeir i ara ho ven com una gran novetat. A qui vol enganyar?

Publicitat

El model de finançament acordat en els últims anys del tripartit amb ZP va resultar ser un frau que no es va complir, i la famosa disposició addicional tercera de l’Estatut –que havia de reportar més diners per al país— es va incomplir des del primer dia. Tant el PSOE com el PP se la van passar per l’arc del triomf, com ara s’ha posat de moda dir. És clar, el PSOE i el PP… Quins dos partits han acabat unint-se per a votar la investidura de Rajoy?

Què més ha dit el candidat a continuar ocupant la Moncloa? No ho vulguin saber… Bé, si volen, endavant, però no és apte per a persones amb més seny que un nen de tres anys: “Sempre he estat dialogant amb Catalunya”, s’ha atrevit a dir. El president espanyol que ha fet augmentar l’independentisme del 20% al 50% ha tingut la barra d’afirmar que “els catalans m’importen”. Com a mínim en una cosa sí que ha estat honest, quan ha dit que el ‘desafiament’ de Catalunya és “el problema més greu que viu Espanya”. La seva casposa Espanya, sí. Per l’altra Espanya potser és el desllorigador. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut