Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

N’està segur el govern Rajoy del camí que està a punt d’emprendre?

|

- Publicitat -

Quaranta-vuit hores és el que ha trigat Soraya Sáenz de Santamaría a anunciar, de manera bel·ligerant, que el govern espanyol envia al Tribunal Constitucional la votació de dimecres al Parlament. És la pràctica habitual, però com que ha vist que ni així aturen al govern català, ha explicat que el requeriment a l’Alt Tribunal és perquè s’engegui la via penal contra Carme Forcadell. El que li podria suposar entre 3.000 i 30.000 euros de multa o fins i tot la inhabilitació. El govern en funcions de Rajoy pressiona així perquè els famosos 12 jutges moguin fitxa i remetin l’assumpte a la fiscalia… Tot molt democràtic i dialogant. La presidenta del Parlament ja ha dit que es pretén coartar la llibertat de la cambra, mentre que Neus Munté ha descartat fer-se enrere amb el que dicten les conclusions de la comissió del procés constituent.

És evident que la connivència entre poder polític i judicial a l’Estat està instal·lat, així que el que li pugui passar a Carme Forcadell és, en bona part, a les mans de Rajoy. És possible que l’etapa en funcions encara duri un temps més, així que deuen pensar que no poden posposar la gran actuació contra el procés en cas que tot s’acceleri a Catalunya. Però la pregunta és: n’està segur l’executiu del PP del camí que està a punt d’emprendre?

Publicitat

Ja és prou patètica la imatge d’inacció que està donant la política espanyola combinada amb el vot conservador de la majoria del poble espanyol –perquè han votat, com sempre, els qui no volen canvis en l’àmbit territorial-, i això ja ha creat un repunt independentista. Què vol Rajoy, que arribem a nivells de 2013 de gent que deia a les enquestes que votaria Sí a un referèndum? Fins a un 58% va arribar a dir que votaria a favor. I ara del 42% de fa prop d’un any ja s’ha escalat fins el 48%.

Quina reacció tindrà la gent si hi ha multes, s’inhabilita Forcadell o s’intenta derrocar judicialment al govern català? Incredulitat, davant d’un estat que no és capaç ni de posar-se d’acord per formar govern, però sí que és capaç de prendre decisions que ataquen de manera tan frontal aquells representants que els catalans han votat. Fins i tot aconseguiran allò més inversemblant, que és que Catalunya Sí que es Pot aposti de veritat per alguna de les revolucions que tant pregona.

Si emprenen la via penal i l'accionen ràpid, res serà igual mai més. Així, ha d'esperar el sobiranisme un càstig contundent a Forcadell, Puigdemont o qui sigui per acabar de culminar el procés? No, perquè molt possiblement la justícia espanyola no sigui massa ràpida -tot i que evidentment sí que ho serà més que en altres casos-, així que ja no ens podem permetre més esperes, s'ha de fer via. Ja es van perdre 4 anys esperant la sentència de l'Estatut i ara n'estem perdent gairebé un més mantenint l'esperança que és possible un acord per un referèndum pactat. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut