Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Ni pals, ni pastanagues, ni referèndum, ni res de res

|

- Publicitat -

Finalment Carles Puigdemont ha fet l’esforç que no volia fer quan va ser investit de reunir-se amb el president en funcions d’Espanya, Mariano Rajoy. Segurament els càlculs del capità de la nau indiquen que és possible que finalment el Partit Popular acabi governant en la que serà –si finalment es convoquen eleccions- la segona volta del 20D. Ja ho veurem, però la reunió no haurà tingut sentit i molt menys ara si el PP finalment no torna a governar.
 

En la trobada entre presidents a la Moncloa, Rajoy ha regalat la segona part del Quixot al president català, un llibre on Miguel de Cervantes narra com El Quijote arriba a Barcelona i veu per primer cop el mar. Allà recupera el senderi després d'una derrota humiliant. Al seu torn, Carles Puigdemont ha presentat a canvi un autèntic memorial de greuges d’una post autonomia que s’acomiada de l’Estat: 46 peticions (el doble de mesures que va sol·licitar Artur Mas) sobre temes socials, econòmics i institucionals. Com es preveia, la gran qüestió ha estat la petició de referèndum d’autodeterminació.
 

Publicitat

Rajoy ha estat, per enèsima vegada, molt clar: “no hi ha marge per a un referèndum”. Ja no cal que a CSQEP s’escalfin més el cap en intentar tornar al 2012. Puigdemont ja els ha avançat en la sessió de control al govern quina seria la resposta de Mariano Rajoy a la demanda que finalment ha formulat. Després de disset peticions de referèndum, el president ha replicat a Lluís Rabell que ja és hora de tirar pel dret “Estem en temps de fets, el temps del pal i la pastanaga s'ha acabat”.
 

La reunió Puigdemont-Rajoy hauria de marcar, en condicions normals, un punt i a part si aquest fos un país amb sentit comú. A Escòcia, després de tantes peticions de referèndum frustrades ja haguessin declarat la independència. Afortunadament per ells, van topar amb un Estat una mica més democràtic que aquest. Mentrestant, els partits espanyols aliens a aquesta causa, segueixen preparant una cursa electoral que sembla ser que és de fons, perquè el postureig ens ha ocultat fins el dia d’avui que sembla ser que Podemos i Izquierda Unida ja fa temps que estan debatent una coalició electoral per concórrer finalment -i com volia IU- a les eleccions generals i provar amb aquest plus el sorpasso al PSOE.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut