Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

No caiguem en la trampa de Soraya!

|

- Publicitat -

Soraya Sáenz de Santamaría és aquest dimecres a Barcelona, en la primera de les visites que ja va anunciar fa uns dies que faria a la ciutat comtal. La vicepresidenta del Govern fins i tot té despatx a la seu de la delegació del Govern espanyol, al costat d’Enric Millo, i avui ja l’ha fet servir perquè s’ha reunit amb Miquel Iceta i Inés Arrimadas. Soraya es deixarà caure sovint per la capital catalana per reunir-se amb empresaris i representants del teixit associatiu del país en el marc de l’anomenada Operació Diàleg.

S’haurà de veure, però, amb qui es reuneix, i sobretot la utilitat d’aquestes trobades. Per exemple, parlar amb Iceta i Arrimadas, que en cap cas haurien engegat el procés si d’ells hagués depès, pot tenir un efecte relatiu per resoldre el problema… però en cap cas serà determinant. És correcte parlar amb tothom abans d’actuar, certament, però aquí el gran dubte serà si hi haurà alguna actuació concreta per donar una sortida al procés. El que segur que hi haurà és un recompte de les vegades que Soraya ha vingut a la ciutat per demostrar la predisposició del govern Rajoy. Com si això fos suficient per arreglar un problema que s’arrossega des de temps immemorials.

Publicitat

Un dels grans objectius de la vicepresidenta a curt termini serà convèncer Carles Puigdemont d’assistir a la Conferència de Presidents. L’estratègia era fins ara ofegar al màxim els polítics catalans per exemple amb l’aixeta del FLA per fer-los passar per l’adreçador. Ara serà un altre tipus de pressió, el psicològic, el de les bones paraules, el que utilitzaran pel mateix objectiu. Ara bé, que ningú es pensi que deixaran estar la mà dura, encara que no la promocionin tant. Puigdemont no hauria de cedir i anar a la Conferència de Presidents, la comunitat internacional no avaluarà la voluntat de diàleg per aquesta reunió.

I és que Soraya comença per intentar-lo persuadir de treure el cap en la reunió de caps d’executiu autonòmics, però el seu objectiu final és aturar les intencions de la Generalitat de fer un referèndum el setembre vinent. Tanmateix, no li pot sortir tan fàcil aconseguir-ho; ni venint cada dia a Barcelona, ni reunint-se amb tothom, ni amb bones paraules, ni amagant la mà dura se n’ha de sortir. Si no ofereix res equivalent a canvi, és a dir un referèndum pactat, no s’ha de caure en la trampa.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut