Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

No ens guanyaran pas per defalliment

|

- Publicitat -

Una més. L'independentisme, i ens arrisquem a dir que fins i tot alguns unionistes, han tornat a ocupar els carrers de Barcelona. En especial, el carrer Marina, que s'ha omplert amb 750.000 persones en la marxa més multitudinària d'ençà del milió de persones que es van reunir el passat 11 de setembre en motiu de la Diada. L'empresonament de consellers i líders independentistes civils ha fet que molta gent surti al carrer, tot i el desgast de les últimes marxes i malgrat saber que la marxa difícilment canviarà res. 

 
La manifestació ha estat, juntament amb la de les espelmes del mes passat, la més emotiva dels últims temps. Un familiar de cadascun dels deu empresonats han llegit textos escrits des de la presó pels seus familiars privats de llibertat. A més, la gent ha encès els seus mòbils al mateix instant quan tot just es feia nit per fer un improvisat collage lluminós que simbolitza una flama que està encesa i perdurarà. “Llibertat” ha estat un crit més sentit que el d'”independència”. No té precedents en manifestacions sobiranistes, i és un presagi. Els partits per l'estat propi prioritzaran, de ben segur, restaurar l'autogovern i aconseguir la llibertat dels presos abans de continuar la via de la independència unilateral. Hauran d'explicar molt bé en campanya quina és l'alternativa, però. 
 
Parlant de campanya, falta menys d'un mes perquè es doni el tret de sortida a l'últim sprint abans del 21 de desembre. Serà una campanya molt atípica, amb potser gent a la presó, tot i que cada vegada són més les veus que apunten a que el Tribunal Suprem es farà amb la instrucció de tota la causa judicial independentista i aixecarà les desproporcionades mesures cautelars dictades per l'Audiència Nacional a Junqueras, Bassa, Turull, Rull, Borràs, Forn, Romeva i Mundó. 'El País' ho explicava fa uns dies, i ho complementava dient que al govern d'Espanya no li havia agradat que els consellers anessin a la presó a les portes d'una campanya electoral. Independència judicial. 

En aquest sentit, i quan encara les llistes separades són l'opció més factible -tot i que la candidatura unitària pren força i demà diumenge podria rebre l'empenta final o la derrota definitiva depenent dels resultats de l'assemblea de la CUP-, les possibilitats que una part de la campanya electoral es desenvolupi des de Bèlgica és força alta. Els consellers a l'exili tindran un lloc a les llistes electorals, així que voldran fer campanya. No se sap si seran a la presó o no, però l'ANC i Òmnium ja han cridat a donar-los suport i denunciar l'actitud d'Espanya en una acció que pot ser única: una manifestació el 7 de desembre a la pròpia Brussel·les, a la capital d'Europa. És el proper repte a l'horitzó d'un independentisme civil desgastat però que, conscient de tots els anys que els seus avantpassats van lluitar en la foscor per mantenir la seva identitat viva, no pot abaixar el cap i queixar-se d'esgotament. 

Publicitat

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut