Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Nova pastanaga a la vista: el CAT a la matrícula

|

- Publicitat -

Fa més de trenta anys que corren DNIs on posa ‘Nacionalitat Catalana’. Fa més de vint anys que alguns partits polítics defensaven el CAT a la matrícula, o distintius regionals que indiquessin alguna espècie de senyal de pertinença a Catalunya. Fa molts i molts anys que es demana parlar català al Congrés d’un Estat que se suposa que és oficialment plurilingüe. I no només cap d’aquestes reivindicacions avui minses han reeixit sinó que les matrícules, per exemple, han deixat de portar els distintius de les demarcacions (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona) i s’han homogeneïtzat amb la resta de l’Estat amb un número de quatre xifres i tres lletres que impedeixen saber d’on és el cotxe, més enllà de l’E d’Espanya que és l’únic que els interessa distingir, en el fons, tal i com també obliga l’UE.
 

Oi que aquest debat no els interessa? Oi que els sembla una rucada parlar d’això ara, quan hi ha sobre la taula coses terriblement més serioses com un procés formal d’independència? Bé, doncs aquestes són algunes de les ‘novedoses’ propostes que presenta En Comú Podem per atraure l’atenció dels partits independentistes cap al PSOE. Podemos ha elaborat un document destinat al PSOE en el qual fa una proposta d’acord de govern sota unes determinades condicions, on hi ha el referèndum d’autodeterminació com a “imprescindible”, malgrat que de boca ja diuen que se’n pot parlar. Al seu torn, Pedro Sánchez ha parlat de mirar de rescatar les 23 propostes que el president Mas va fer a Mariano Rajoy el juliol del 2014, quatre mesos abans del 9N. Aquest va ser el darrer bot salvavides que Mas llençava a Rajoy i a Espanya. La idea dels socialistes es mirar d’aconseguir que, amb això, Podemos es desdigui del referèndum i, de rebot, acontentar els catalans. Però amb les darreres enquestes a la mà, on la força de Pablo Iglesias sembla ser que estaria en condicions –ara sí- de fer el sorpasso al PSOE, no podem saber si els liles busquen el pacte de govern, o rebentar-lo.
 

Publicitat

Iglesias ha aixecat de manera parcial el veto sobre Ciudadanos, dient que si no entren a govern, parlem-ne. El cap de Podemos vol quedar bé amb tothom i ser qui marca el ritme de les negociacions, a més de fer veure davant l’opinió pública que és el seu partit el qui posa les condicions perquè hi hagi o no investidura. Ho vam veure quan va aixecar la llebre el primer dia amb el rei i va fer la proposta on es presentava com a vicepresident d’un govern socialista. Sigui com sigui, a Pedro Sánchez no li queden més de 16 dies per arribar al moment del debat. El president del Congrés, Patxi López, ha fixat el 2 i el 3 de març com la data en la que se celebrarà el debat d’investidura que decidirà si hi ha nou president, o Espanya tira cap a noves eleccions. El PP espera, mentre Catalunya segueix commoguda per la mort inesperada del somriure de la revolta, Muriel Casals.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut