Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Pas ferm cap a la desintegració

|

- Publicitat -

Avui el sindicalista d’UGT -un dels dos grans sindicats espanyols- Josep Maria Álvarez ha guanyat les votacions per a ser escollit líder del sindicat a nivell espanyol. Álvarez, que porta 26 anys liderant UGT a Catalunya agafa el relleu de la menjadora espanyola a Cándido Méndez, que portava una altra vintena d’anys manant a través d’aquesta plataforma a Espanya i va marxar criticant el clam català. Quina credibilitat tenen aquests sindicats, o els seus dirigents -quan porten tants anys al càrrec- com a estructures de poder? Tenen alguna incidència real avui dia aquests sindicats –i més després dels escàndols coneguts i els que no coneixem- sobre la nostra societat? De què li servirà a Catalunya que hi hagi un català manant en un sindicat espanyol?
 

Avui Iniciativa per Catalunya, aquell partit del qual vam anar parlant fins fa poc menys d’un any, quan va quedar engolit pel conglomerat CSQEP, ha decidit renovar també estructures. David Cid, Marta Ribas i Ernest Urtasun agafen el comandament d’un partit de presència testimonial als mitjans, però ben col·locat a les institucions. Un petit matís que els diferencien d’Unió, que deu sospirar per una nova contesa electoral a Espanya que tampoc l’hi reportaria res.
 

Publicitat

Ja ho veurem, però, si hi ha noves eleccions a Espanya o no. Les darreres enquestes tornen a donar a Ciutadans una important crescuda que els situaria com a segona o tercera força al Congrés dels Diputats. Val a dir que a Podemos sembla que li passaria factura la manca d’habilitat que ha mostrat per negociar l’escenari post-electoral, i propostes posturals d’un dia (el de la Dona) com canviar el títol de ‘Congrés dels Diputats’ a solament ‘Congrés’, no ajuden. Creiem que aquest partit pot aportar alguna cosa més que un lífting mal fet, perquè de congressos, escoltin, cada dia se n’organitzen uns quants a tot arreu. De Congrés dels Diputats només n’hi ha un.
 

Els qui semblen més decidits entre tot aquest festival de renovacions polítiques són els d’EH Bildu. La formació proposarà Arnaldo Otegi com a candidat a la lehendakaritza. Aquest any hi ha eleccions a Euskadi, i aquestes seran diferents. L’embat de l’Estat espanyol contra el líder abertzale Arnaldo Otegi no ha acabat aquí, Espanya intentarà ara forçar la màquina judicial perquè Otegi no es pugui presentar com a candidat a Lehendakari, però la llei, en principi, no acompanya els designis de la Moncloa. Espanya segueix caminant cap a la seva desintegració, lentament però amb pas ferm. Ja ho va dir el propi Otegi justament el dissabte passat: “el millor que podem fer és obrir un altre front [secessionista, a més del de Catalunya] des d’Euskadi a Espanya”.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut