Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Pensen jugar fins i tot amb la seguretat dels catalans?

|

- Publicitat -
Un dels bucs insígnia de 'caspositat espanyola', Alfonso Guerra, ha obert la boca avui per exigir a Rajoy que apliqui immediatament l'article 155 de la Constitució Espanyola. L'exvicepresident del govern espanyol en època de Felipe González, però, ha anat més lluny de la clàssica al·lusió a la suspensió de l'autonomia catalana: “El único franquismo que queda en España lo representan los dirigentes nacionalistas”, ha gosat dir. Per provocacions d'aquestes magnituds i coercions de la llibertat com les que proposa han arribat guerres civils i entre territoris a altres països en la nostra història recent. Ja n'és conscient? 
 
En qualsevol cas, una de les polèmiques dels últims dies sobrevola els funcionaris i els Mossos d'Esquadra, com ahir deia el Dietari. Els primers, perquè han de suportar les amenaces de l'Estat en cas que col·laborin del referèndum. Tanmateix, no queda una altra opció: si la borsa d'agents electorals s'obre a la ciutadania, com s'ha anunciat, és una diferència que es podria perdre respecte al 9N. El Govern no es pot permetre de nou una imatge de voluntaris independentistes controlant la votació. Alguns funcionaris, amb una fórmula o una altra, hauran de fer un pas endavant. 
 
D'altra banda, els Mossos d'Esquadra també estan a l'ull de l'huracà, i no només per les 500 places en litigi que el govern espanyol no és capaç ni de permetre, tenint en compte l'alerta terrorista 4 present a l'Estat. El tema és també la reunió de la junta de seguretat (l'òrgan de coordinació Estat-Generalitat en matèria de seguretat) que s'havia de reunir cada any i que no ho fa des de 2009. L'executiu català l'ha demanat incomptables vegades, però la Moncloa es fa la boja. Això ja no seria notícia si els atemptats a Europa no estiguessin a l'ordre del dia, i si el govern de Rajoy no hagus concedit aquesta reunió al País Basc. I no només això: a partir d'ara, l'Ertzainza tindrà accés a dades a nivell europeu de temes de seguretat, mentre que els Mossos no el tindran. Estem jugant amb quelcom molt superior al procés i la independència: la seguretat dels catalans

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut