Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Potser en la sentència del Suprem a Homs s’hi podrà llegir una DUI entre línies

|

- Publicitat -

El Tribunal Suprem ha tornat a desenterrar el cadàver del 9N avui dilluns amb l’inici del judici a Francesc Homs, que durarà tres dies i que a curt termini podria tenir tanta o més transcendència que els de Mas, Ortega i Rigau. Una sentència del Suprem és ferma, així que en teoria s’hauria d’executar de forma immediata –tot i que el TC després pot dir-hi la seva – i això significaria que Homs perdria la condició de diputat de manera fulminant.

En el cas del TSJC, només Rigau és encara diputada, i un recurs al propi TS faria endarrerir els efectes de la sentència potser un any, quan potser el procés ja ha basculat cap a un costat o un altre. Davant la pressió d’accelerar-ho tot per part dels més impacients, el govern català potser opta per no activar res fins l’estiu amb l’excusa que les potencials sentències contra Mas o fins i tot Forcadell són apel·lables, però el cas d’Homs és diferent, deguda la seva condició d’aforat. Potser el seu judici acaba sent més clau que el de Mas?

Publicitat

Potser per aquest motiu, el líder del PDeCAT al Congrés ha decidit respondre a les preguntes del fiscal. Ara bé, les respostes no han diferit en excés de les dels tres protagonistes del judici que va començar el dia 6 d’aquest mes. Bàsicament, Homs ha seguit l’estratègia del seus excompanys de govern i ha dit que la interlocutòria del TC de 4 de novembre de 2014 suspenent el procés participatiu era impossible d’interpretar. No ha faltat, però, que l’acusat destaqués que “aquest judici no s’hauria de celebrar”.

Com va passar en el judici a Mas, Ortega i Rigau, malgrat els esforços de les defenses, la sessió d’avui deixa alguna escletxa al jutge per tombar part de l’argumentari dels acusats. Per exemple, l’exdirector de l’empresa informàtica responsable del web del 9N ha confessat que en 48 hores, el portal podria haver estat retirat, però que no van rebre ordres per a fer-ho. Falten dos dies de judicis i tot estarà vist per a sentència. I depèn del que decideixin els jutges –o qui hi hagi darrere d’ells–, potser a la sentència es podrà llegir entre línies una declaració d’independència de Catalunya.

D’altra banda, avui publica el Diari ARA que Junts pel Sí i la CUP estarien planejant forçar al màxim el reglament del Parlament per intentar aprovar la llei de transitorietat sense absolutament cap tràmit previ. És a dir, incorporant-ho a l’ordre del dia quan la sessió ja hagi començat i saltant-se les votacions a totalitat i els debats en comissió. En teoria, l’article 81.3 de l’esmentat reglament faria possible fer-ho i, si es fes servir, serviria per mantenir Catalunya en tot moment dins d’una legalitat sense que el TC tingui temps material per a prohibir res abans que no s’aprovi. I, quan estigués aprovada la llei de transitorietat… Llibertat. El Tribunal Constitucional serà un organisme d’un país forani. Sembla molt fàcil escriure-ho, però dur-ho a la pràctica ja són figues d’un altre paner.

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut