Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

President, institucions i ciutadans, un cop més junts

|

- Publicitat -

Un bany de masses espectacular. Això és el que ha aconseguit l’Estat espanyol fent declarar Artur Mas com a imputat a un tribunal per haver posat les urnes el 9N. La d’aquest 15 d’octubre serà una altra d’aquestes jornades assenyalades que el procés independentista deixarà a la memòria històrica. És una altra de les fotografies d’aquest àlbum col·lectiu que pretén enderrocar el mur que el Principat té davant, però no és qualsevol altra. La postal d’aquest dijous és especial, perquè és de les poques en què el president, càrrecs electes a tots els nivells institucionals del país i ciutadans han tornat a anar de la mà.

La unitat de tots els estaments de la societat es manté intacta, i aquest dijous s’ha plasmat d’una manera èpica. Quarts de deu del matí, un dia laborable… i el passeig Lluís Companys de Barcelona ha quedat petit per aplegar les prop de 6.000 persones que han acompanyat el president de Catalunya a la porta del TSJC. “Mas president, Catalunya independent”, “tots som Mas” i “fora, fora, fora la justícia espanyola” han estat els càntics que s’han fet sentir més en una jornada en què el cap de l’executiu català ha estat tractat indiscutiblement d’heroi.

Publicitat

El bany de masses ha vingut dels ciutadans, però també de més de 400 alcaldes, i centenars de regidors, diputats electes, exdiputats, personalitats de la societat civil i cares conegudes de tot tipus que han desfilat des del Parlament al Palau de Justícia creuant tot el Parc de la Ciutadella a partir de quarts de nou. La imatge d’una multitud de batlles amb les vares ha recordat la trobada de suport al 9N de fa tot just un any.

I és que la clau de volta de tot plegat encara és el 9N. Artur Mas ha hagut d’anar a la justícia espanyola per defensar la democràcia a Catalunya, el mateix motiu que va portar Lluís Companys també a la justícia i el posterior afusellament fa exactament 75 anys. El motiu, doncs, és el que fa la jornada encara més especial, ja que no hi havia res a celebrar, aquest dijous no hi havia cap festa, sinó una declaració d’un imputat davant un magistrat. Un imputat que precisament no s’ha arronsat.

Artur Mas ha explicat alguns dels arguments amb què s’ha defensat en una conferència de premsa a Palau i serà difícil justificar una potencial condemna. Ha recordat que el gran error de l’Estat va ser deixar passar 15 dies entre el plantejament del procés participatiu alternatiu i la segona suspensió del TC. En aquells dies, “la Generalitat va fer tota la feina” i després, tot va quedar a les mans dels voluntaris, segons Mas, i no hi va haver ordres del govern pel mig.

El jutge li ha dit que alguns voluntaris eren treballadors, cosa que el president ha respòs de manera contundent: “En el seu temps lliure poden fer de voluntaris, oi?”. D’altra banda, el president també ha estat qüestionat per la intervenció que ell i Joana Ortega van fer la nit del 9N, cosa que podria dur a pensar que la Generalitat estava darrere de la consulta els últims dies també. Però de nou, la defensa ha estat implacable: “El president del país no pot sortir a fer una valoració d’una cosa que ha passat al seu país?”. Inapel·lable. Serà capaç el jutge ara de portar-lo a judici i signar una sentència condemnatòria? Serà, de facto i de manera automàtica, la rúbrica de la declaració d’independència de Catalunya. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut