Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Puigdemont, peça clau d’un possible apropament dels ‘comuns’?

|

- Publicitat -

Carles Puigdemont ha anunciat que assistirà a la manifestació de la Diada, un fet que resulta històric, perquè es tracta del primer president de la Generalitat que assisteix a una manifestació nítidament independentista després que Artur Mas evités fer-ho en els últims quatre anys pel seu paper institucional. El gest no és secundari, sinó que és una mostra més que el compromís del president va de debò. Va ser escollit per dur el país a les portes de la independència i ho aconseguirà.

Quin sentit tindria que no hi fos, a banda de la manca de credibilitat? Els ciutadans que esperen des de fa anys fets, i no només paraules, discussions i males marors internes, han de començar a veure des d’aquest setembre que això va de debò. I la resta de ciutadans, els que opten per quedar-se a Espanya, ja saben les intencions del Govern.

Publicitat

La presència del president, a la manifestació de Salt, anirà acompanyada del mateix moviment de la presidenta del Parlament. Carme Forcadell assistirà a la de Tarragona, una de les que de moment van més fluixes quant a participació, juntament amb la de Lleida. A més, a Barcelona hi haurà l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, en un fet que ha aixecat molta polseguera en el si de la seva formació i que contribuirà a un possible cisma aquesta tardor en els ‘comuns’, que hauran de discutir els seus estatuts abans de fer néixer el nou espai que encapçalarà la pròpia Colau.

Tot plegat pot portar una oportunitat per eixamplar l’independentisme si al final la nova formació s’apunta a l’única solució possible per a Catalunya –després de veure el reiterat rebuig a el canvi que tant pregonen a Espanya per part dels ciutadans de l’Estat en dues successives votacions, el gest de Colau i Albano-Dante Fachin és significatiu, encara que de moment sigui merament per tenir visibilitat en un acte multitudinari-. Algú pot creure que les opcions que això succeeixi són molt minses, però… Com a mínim, estan sobre la taula, amb Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat. Hauria anat Ada Colau a la manifestació de l’Onze de Setembre si el president encara fos Artur Mas? La CUP rebutjava l’expresident la tardor passada perquè creia que seria un tap per eixamplar el procés… Tenien raó els anticapitalistes?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut