Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Qui seria l’alternativa a Puigdemont si guanyés Junts per Catalunya?

|

- Publicitat -

Diumenge de precampanya clàssic. Actes de partit, missatges creuats i entrevistes a líders han abundat quan falta poc més d’una setmana per l’inici de la campanya. Ciudadanos ha fet el primer acte gran amb un Albert Rivera desenfrenat comparant Carles Puigdemont amb Le Pen pel fet d'haver insinuat que els catalans haurien de decidir si volen formar part de la UE. En un ‘a veure qui la diu més grossa’, el líder d’un partit amb enllaços molt tangibles amb la ultradreta, intenta ser el més contundent contra l’independentisme. El seu contrincant és García Albiol, que aquest cap de setmana també demanava tancar TV3 fins que no es contractés ‘gent normal’. 

 
Albiol arrossega ser la caricatura d’un PP matusser i postfranquista, i les enquestes li apunten una patacada electoral important. Per contra, Ciudadanos revifaria perquè s’oposa de la mateixa manera a l’independentisme sense tenir les mans tacades de sang directament. El PSC potser rascaria algun vot no per mèrit propi, sinó per perseverança i per l’activació de gent que se sol quedar a casa però que vol acabar amb el procés.  
 
L’enquesta que publica avui El País deixa l’independentisme amb 67 escons, a un de la majoria absoluta, i un 46% dels sufragis, amb un empat a vots amb els partits unionistes. Els comuns es quedarien al mig, amb capacitat de decidir, tot i una baixada de suports. Un escenari més que incert, però que en qualsevol cas seria la fi definitiva del procés. De moment, les enquestes tampoc són 100% fiables, ja que els independentistes no han posat sobre la taula el seu full de ruta comú, els presoners no se sap si sortiran de la garjola i reactivaran les masses, i Puigdemont no se sap si té capacitat de ser un revulsiu si la justícia belga no l’extradita o, si del contrari, l’extradita i l’envia a mans del Tribunal Suprem. Si el deixa lliure, o si el seu cas encara no s’ha decidit, qui pot assegurar que el president no pensi tornar a dos dies dels comicis en un cop d’efecte explosiu? 
 
Amb tot, el president ha dit que probablement no podria participar en un debat d’investidura i, així, no podria ser president de Catalunya amb tots els ets i uts. Això, si Junts pel Catalunya s'imposés. Quina seria l'alternativa, en aquest supòsit? A més, el 'govern doble' que proposa Marta Rovira, amb un govern a Catalunya i un altre a l'exili, no s'acaba d'entendre. El més calent és a l'aigüera, però primera falta aclarir el full de ruta i… guanyar les eleccions. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut