Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

República folklòrica o real?

|

- Publicitat -

Ja tornem a ser al 14 d'abril, el dia en el qual surten, com bolets, els defensors de la II República Espanyola per fer quatre proclames folklòriques que netegen la seva consciència republicana i fent la pau amb els seus avis, que sí que van deixar-se la vida per la causa. Aleshores guarden la seva ànima republicana al sarcòfag fins l'any vinent, mentre es tornen a posar la corona durant la resta de l'any. Enguany, en un context tan extraordinari, i certament tant adient per parlar de Repúbliques, ni els hem sentit.

A qui sí que hem escoltat és a l'advocacia de l'Estat ha sol·licitat documentació al Parlament per mirar d'interceptar la querella contra el jutge Llarena. Aquesta és la realitat del sistema espanyol ben entrat ja el segle XXI. L'Estat duu mesos apunyalant les institucions catalanes amb querelles i aquestes no tenen dret ni a la 'pataleta'. Ni alçar la veu, ni queixar-se, ni manifestar-se, i es veu que tampoc a combatre les injustícies que creguem que comet la justícia espanyola a base d'iniciar processos judicials. Espanya, com a democràcia, si mai ha exisit, està acabada, senyors. Hola dictadura, com diu el lema.

Publicitat

D'altra banda, Esquerra Republicana intenta reparar l'orgull ferit després de perdre Oriol Junqueras, que és a la presó i ha quedat desplaçat del panorama mediàtic, la sagnia a basa de coces de molts electors i no-electors a xarxes, després de plantejar una estratègia hiperrealista, i ara l'exili de Marta Rovira, forçat pel setge de Llarena sobre els polítics independentistes que havien decidit repetir com a diputats al Parlament. En aquest sentit ens dol especialment el patiment que deu estar passant Carme Forcadell, que no tenia gaire intenció de seguir a l'hemicicle que va presidir, i la pròpia ERC la va empènyer.

Amb un acte multitudinari a les Cotxeres de Sants, les noves cares visibles com ara Pere Aragonès i Marta Vilalta s'han deixat veure,apadrinats per missatges de Rovira, des de l'exili, i una carta de Junqueras. ERC segueix endavant amb el mateix discurs però amb cares noves, redoblant la pressió perquè el president no 'encalli', a parer d'ells, el procés d'investidura. A la tarda, Roger Torrent ha dit que “ens jugarem tot el que faci falta”, per “implantar la República”. Veurem.

La pregunta segueix: què farà Puigdemont, apurarà els dies que resten fins la convocatòria automàtica d'eleccions?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut