Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Sant Jordi, punt d’inflexió per l’ànim independentista?

|

- Publicitat -

Alguns recordaran que fa tres anys l'ANC va posar la data de la declaració d'independència per Sant Jordi de 2015. I sí, dos anys després no només encara no s'ha complert l'objectiu, sinó que ni hem votat de manera oficial a cap referèndum. Un fracàs? Un motiu per desistir, per deixar-ho córrer? Si bé el desànim continua instal·lat a l'ambient i molts són pessimistes de cara al final del procés, aquest Sant Jordi es demostrarà que el cor de la societat civil encara batega. I tot es pot reactivar, començant per l'ànim. Tot i els entrebancs, es visualitzarà resistència independentista. I la presència dels autors de 'Zeitnot. El Dietari del Procés II' -el segon llibre sorgit d'aquest bloc- a diverses paradetes hi vol contribuir. 

El Pacte Nacional pel Referèndum viurà el seu dia gran ja que tindrà prop de 15.000 punts escampats pel país on la gent podrà signar pel referèndum. L'1 de maig tornarà a sortir a la caça de rúbriques i al llarg del mes vinent farà un gran acte final i donarà per acabada la seva feina, ja que no haurà pogut  convèncer l'Estat d'autoritzar la votació. Des del primer dia el PNR ja va néixer amb data de caducitat, però els seus propis líders n'eren conscients. La finalització de la feina representarà (a falta de potser una última reunió Puigdemont-Rajoy) el final de la fase 'intentem el diàleg'. Tot estarà llest per engegar la maquinària unilateral. Al juny  es descobrirà potser la data i la pregunta, però potser el xoc legal no s'activarà fins el propi setembre.

Publicitat

En qualsevol cas, les firmes poden animar i fer escalfar motors a la gent. I una altra cosa que ho farà és l'inici de la campanya de l'ANC per 'escampar' el Sí pel país. L'entitat repartirà milers de domassos, pensats perquè la gent els posi al balcó, on s'hi podrà llegir 'Sí'. Es tracta d'intentar tornar a instaurar el clima de 2014. I tot passa per aquest Sant Jordi per poder-ho aconseguir.

El govern espanyol, però, no perd l'oportunitat tampoc de treure el cap en un dia tan nostrat. Soraya corre per Barcelona aquests dies en motiu de la candidatura catalana per fer de Sant Jordi un patrimoni immaterial de la UNESCO, i ho fa per deixar clar que això es fa sota aixopluc de la Moncloa (no hi ha més remei). Fins i tot ha anat a un acte en aquest sentit, cosa que ha generat tanta polseguera i rebuig, que fins i tot la vicepresidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Isabel Martí, ha dimitit del seu càrrec com a protesta. Mentrestant, el PP català presentarà l'inici d'una campanya amb un centenar d'actes al Principat amb 600.000 díptics per combatre l'independentisme. L'inici d'una paradoxal campanya del No?

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut