Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Sant tornem-hi amb la retransmissió en directe de les negociacions

|

- Publicitat -

Si El Periódico afirmava aquesta setmana que l’hivern passat hi va haver un acord secret en què CDC i ERC pactaven amb les entitats que aquestes es mantenien neutrals –fruit d’alguna filtració, com especulava el Dietari del Procés ahir- , Mas ha contestat a través dels mitjans també que la seva proposta de Molins de Rei no està fora d’aquells acords. Alhora, amb ERC també sota el focus de nou, Junqueras ha decidit fer una contraproposta mitjançant Onda Cero. Entre uns i altres, mica en mica ens endinsem al moll de l’os del gran error de la tardor passada: fer una retransmissió en directe amb filtracions incorporades de les negociacions. O com a mínim, una escenificació als mitjans d’un estira-i-arronsa que desconeixem si s’està fent de debò.

El president d’ERC ha proposat aquest dimecres a la nit que el seu partit donaria suport a una candidatura unitària de tant sols la societat civil. No farien els partits un pas al costat, sinó enrere. No participarien en aquests comicis, inclosos els propis Junqueras i Mas. Una proposta que, si bé tindria més simpaties que qualsevol candidatura que incorpori sigles de partits, és a primera vista força sorprenent. No es perdria part del capital humà que hi ha darrere de les formacions –és a dir, dels militants-, i de la capacitat d’arribar a tots els racons, a banda dels recursos econòmics que tenen? Sí, els partits podrien fer donacions a la plataforma electoral que es creés, però d’alguna manera haurien de recuperar la inversió.

Publicitat

D’altra banda, no es perdria el capital i experiència política que incorporen els partits? Del que es tractarà el 28-S és d’iniciar un procés polític d’independència. I es necessitarà, també, gent amb experiència a les institucions per legislar, negociar i donar seriositat al procés de portes enfora.

La proposta de Junqueras dóna la sensació que es quedarà en el mateix punt que la de Mas: en una proposta, simplement, que més que res es fa per escenificar voluntat d’unitat. Amb tot, aquí no es pot descartar res perquè el resultat del referèndum de l’ANC pot ser interessant –per bé que no determinant. Ja sona ridícul dir que la setmana vinent serà clau, perquè no sabem quantes en portem, però la intensitat del procés ha d’anar pujant forçosament a mesura que passin els dies. En tot cas, per què els partits independentistes no poden trobar una fórmula a camí entre la de Mas i Junqueras, tot escoltant la CUP? I no una fórmula de mínims, sinó de màxims. Avui el president de l’ANC ha parlat clar: es necessita garantir ja la governabilitat del país el 28-S. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut