Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Seguim igual a un any vista

|

- Publicitat -

Una nova onada del CEO. Segons l’estudi, els partidaris del ‘No’ a la independència superarien dues dècimes els partidaris del ‘Sí’, 45,1% a 44,9%. La mostra es incompleta perquè no neteja l’abstenció. Les dades pugen i baixen en funció de la onada i és difícil saber què passaria realment si es fes un referèndum ara mateix. Com sempre, una enquesta més pel gust de qui la vulgui degustar. L’altra dada interessant que ha revelat avui el Centre d’Estudis d’Opinió ha estat la del repartiment d’escons. Segons l’enquesta, JxSí es mantindria amb 60-62 escons i la CUP baixaria a 6-8, la qual cosa ajustaria encara més la victòria dels independentistes. CSQEP i C’s es disputarien la segona plaça. Els comuns s’alçarien amb 19-20 escons, i els carbasses estarien en 20-21. La resta de la mostra dóna 14-15 al PSC i 13-14 al PP.
 

El que la mostra no respon i tothom pregunta és com quedaria l’arc parlamentari si JxSí anés per separat, tal i com sempre ha volgut Esquerra Republicana. Finalment, un politòleg especialista en l’anàlisi de sondejos, Sergi Castanyé, dóna una mica de llum a la pregunta del milió. Segons l’anàlisi que ha elaborat, ERC guanyaria les properes eleccions, si es fessin ara mateix, amb un forquilla d’entre 38-40 diputats. La segona posició se la disputarien entre el PDECat (22-23) i la formació que neixi d’En Comú Podem (21-23). Ciutadans baixaria a 15-17, el PSC 15, el PP 12, i la CUP 8-9. Les expectatives serien un diputat o dos més altes per als independentistes que amb l’aliança JxSí. Les xifres són carn de tertúlia, però el referèndum o les eleccions no es preveuen fins d’aquí encara molt.
 

Publicitat

També hem rebut amb força entusiasme el relleu de la magnífica Llanos de Luna, que serà substituïda pel mercenari de la política, Enric Millo. El polític del PP ha anat fent feina de formigueta durant aquests darrers anys i, finalment, després de tant besar la mà de l’esclavista ha obtingut un càrrec colonial que de ben segur executarà encantat. Millo serà el nou ‘xivato’ oficial d’ajuntaments del regne. La primera missió que té a la vista com a nou Delegado del Gobierno en Cataluña, es preveu àrdua. L’Associació de Municipis per la Independència, l’AMI de la vilanovina Neus Lloveras ha recomanat als càrrecs electes que treballin el 6 de desembre, dia festiu en què es commemora la sacrosanta Constitución Española. Serà divertit veure què passa.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut