Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Sixena 155

|

- Publicitat -

Catalunya ha viscut avui una nova humiliació a través del 155. De matinada, un fort desplegament policial de Guardia Civil i Mossos ha 'fortificat' el Museu de Lleida amb més de 300 tanques per fer un perímetre de seguretat que permetés als aragonesos endur-se les obres d'art religioses cap a Sixena. Els cossos policials n'han après de l'1 d'octubre i han preparat la maniobra amb nocturnitat. Allà a les tres o les quatre de la matinada, quan el poder popular està més baix.
 

De res ha servit la mobilització de poc més de 200 persones, gent d'entitats, museus i de partits per evitar el desastre. Passat el migdia es consumava el desastre i les obres partien protegides per prop d'una vintena de furgons policials que han ignorat els crits d'impotència dels manifestants, que s'han arribat a encarar als Mossos tot i que sense gaire intensitat. En poques setmanes estem veient tots els ingredients d'un cop d'estat clàssic i de manual: la destitució d'un govern, l'anul·lació del seu parlament, l'empresonament de dissidents, vexacions, intervenció dels mitjans, coacció al carrer, els gossos de l'extrema dret… i l'espoli. En canvi, Vilanova de Sixena era una festa i tots els mitjans parlaven del “tesoro recuperado”, com si això fos una pel·lícula del Senyor dels Anells, o un capítol d'El Dorado.
 

Publicitat

I la trista estampa del dia ha estat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que s'ha acostat al Museu a la una de la matinada i no l'han deixat. Ja a trenc d'alba hi ha tornat, i la gent l'ha rebut a crits. “Botifler”, “us deixeu l'Àngel Ros” (als aragonesos), han estat els comentaris més amables que li han dedicat. Ros s'ha lamentat dient que el 155 no havia de servir per això, però les llàgrimes de cocodril ja no valen. El PSC va signar un xec en blanc al PP amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i aquests han fet el que han volgut i més amb aquest regal. Els socialistes no han estat mai conscients que l'artefacte no havia estat dissenyat per ells i l'únic que han fet ha estat anar a remolc. Miquel Iceta ha intentat desvincular Sixena del 155, però la relació és bastant evident.
 

Inés Arrimadas ha aplaudit efusivament l'acció dirigida des de Moncloa, i Garcia Albiol ha fet veure que li sabia greu, però ha remarcat que respectava la llei, com amb el tema dels papers a Salamanca. El PSC té sort que, en realitat, les obres de Sixena no interessen al públic en general, perquè en condicions normals, el grau de cinisme mostrat pels seus càrrecs en relació a aquest tema, els faria caure fins ben avall en els comicis de d'aquí 10 dies. Les crítiques han vingut de tots els partits independentistes sense pal·liatius, mentre que a Xavier Domènech no se li ha acudit res més que dir que es podria mirar de fer un consorci perquè les obres espoliades es poguessin esposar de manera itinerant pels pobles en litigi. Inqualificable aquesta actitud totalment colonial.
Lleid

Veurem com afecta això a unes eleccions que ja de per sí són molt anormals, i que es presenten molt ajustades: no se sap ni qui guanyarà, ni si cap bloc sumarà prou escons. Incògnita total que no desvetllen les enquestes ja que cadascuna diu una cosa diferent. Mentrestant, l'Estat segueix amb la seva ofensiva contra Catalunya: avui s'ha obert una investigació per determinar si Marta Rovira, Anna Gabriel, Mireia Boya i consultors experts podrien ser encausats per delicte de sedició. La vergonya i la humiliació segueixen. Fins quan es deixaran trepitjar d'aquesta manera els catalans, mentre es debaten per veure a qui posen de president de la Generalitat? Compte perquè el PP també ha adjudicat el recompte de vots a l'empresa amiga Indra a dit i partits com Ciutadans té tota la pinta que ja han ultrapassat el límit de despesa electoral. Tot perquè ells guanyin, i només així potser Moncloa deixarà d'aplicar el 155.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut