Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Solucions per extradir Puigdemont a la carta

|

- Publicitat -

El Tribunal Suprem ha fet avui un nou moviment per intentar l’extradició de Puigdemont i la resta de consellers a l’exili. La sala d’apel·lacions del poderós jutjat ha obert la porta a deixar de banda el delicte de rebel·lió pels líders independentistes processats i rebaixar les acusacions ‘només’ a sedició. En una interlocutòria avui, ratifica que va haver-hi rebel·lió, però diu que la violència necessària per a aquest delicte no era tan evident perquè els suposats delinqüents ja eren a Govern i no els feia falta un alçament violent. Tot i això, diu que sí que hi va haver una ‘rebel·lió jurídica’, un concepte més tret del barret dels senyors jutges.

Amb tot, introdueix la sedició, un delicte que és si fa o no fa el mateix que rebel·lió, però sense necessitat de violència. Si els jutges alemanys ja han dit que no hi veuen violència –cosa que comportaria el perill de la no extradició de Puigdemont–, que ningú pateixi! El Suprem reinventa les seves acusacions i les adapta per qualsevol necessitat. No és encara segur que el tribunal amb seu a Madrid faci aquest moviment, però no hi ha dubte que, juntament amb la fiscalia, està fent tots els possibles per poder engarjolar Puigdemont a una presó espanyola i deixar-lo podrir durant anys.

Publicitat

Ara bé no ho tindrà tan fàcil: un dels advocats dels consellers a l’exili ja ha remarcat que el delicte de sedició va desaparèixer a Alemanya els anys 70 del segle passat. La delirant interlocutòria del Suprem –que l’advocat de Puigdemont ha titllat d’“insuperable”– té una ramificació estranya: els jutges afirmen que si el desplegament de la policia hagués estat encara més superior durant l’1-O, a Catalunya hi hauria hagut “molt probablement” una “massacre”.

A més, el Suprem s'ha permès el luxe d'esbroncar el tribunal alemany que ha rebutjat la 'rebel·lió' i alliçonar-lo explícitament en la interlocutòria. El jutjat de Schleswig-Holstein és el primer gran problema per a Llarena i companyia, i el Comitè de Drets Humans de l'ONU és el segon -de fet, demà Roger Torrent viatja fins a Ginebra per reunir-se amb personal de Nacions Unides-. Però també en té un tercer: els propis encausats. Si ahir Junqueras, Sànchez i Cuixart no es van arronsar davant Llanera, avui tampoc ho han fet Josep Rull i Raül Romeva. 

El primer ha qüestionat la separació de poders a Espanya dient que el jutge segueix el full de ruta del govern Rajoy, mentre que el segon ha denunciat la “criminalització” de l'independentisme i ha dit que els drets dels seus fills s'estan vulnerant, ja que per veure'l han de fer 700 kms. Mentrestant, Joaquim Forn ha tornat a demanar l'alliberament amb l'argument que ja està fora de la política. No és diputat, no segueix la dinàmica dels altres empresonats i ha renunciat gairebé a tots els seus principis. I, a més, va donar positiu a un test de tuberculina. Malgrat tot, incomprensiblement fa més de 150 dies que és a la presó.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut