Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Tenen la capacitat d’aturar els municipis?

|

- Publicitat -

El govern espanyol continua el festival d’amenaces contra el procés, i així continuarà fins que decideixi començar a aplicar-les. La gran pregunta que encara trigarà a desvelar-se és la de sempre: fins a on arribaran? Ara, però, en sorgeix una altra: fins on podran arribar? Potser podran parar els peus a un acord del govern català, a algun tràmit de la Generalitat o collar per la via econòmica. Però podran aturar a un executiu coordinat amb centenars de municipis? Difícil.
 
Aquest dissabte al matí més de 500 batlles han fet pinya amb el referèndum sota l’aixopluc de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). L’acte, celebrat al Paranimf de l’edifici central de la Universitat de Barcelona, ha servit perquè els centenars de representants municipals acceptin un manifest que els commina a ajudar la Generalitat a organitzar la votació. En concret, tot i que segons algunes fonts només alcaldes d’ERC i CUP estan signant individualment el document, teòricament tots els presents aquest dissabte es comprometen a cedir locals a l’executiu l’1 d’octubre si és necessari i també a no arronsar-se per molta pressió del govern de l’Estat que rebin.
 
De fet, la delegació de l’executiu espanyol dirigida per Enric Millo, que fins ara ha mantingut un perfil baix, ja ha dit que a partir d’araestarà a sobre de la tasca dels ajuntaments i mirarà que les actes dels plens s’ajustin a la Constitució espanyola. Però algú creu possible que Millo podrà controlar al 100% els 948 consistoris? Difícil. Molt difícil. Se li complica la possibilitat de fer vacances aquest estiu si continua amb aquest propòsit.
 
Durant l’acte, el president de l’ACM, Miquel Buch, ha trencat el guió previst en el seu torn de paraula i ha fet aixecar del seient Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i altres consellers, que presenciaven l’esdeveniment des de la primera fila. Una vegada dempeus, els ha fet girar-se cap al públic, ple d’alcaldes: “Estem darrere vostre i l’1 d’octubre estarem al vostre costat”, els ha dit. Ningú en dubta de la determinació dels càrrecs locals. De fet, generen més dubtes certs membres del govern català que els alcaldes, per bé que tenen menys responsabilitats. A priori. 

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut