Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Torra, discurs a mida de la CUP potser insuficient

|

- Publicitat -
Com era d'esperar, Quim Torra no ha estat escollit en primera volta president de la Generalitat, després de la primera sessió d'investidura. Ja hi comptàvem, alhora que també fins ahir prevèiem que la CUP i la seva abstenció investiria qualsevol candidat en segona volta. Ara bé, després del que ha succeït avui a la cambra, fins i tot això s'ha de posar en dubte. I no perquè Quim Torra hagi donat arguments a la CUP perquè votin No dilluns. 
 
L'escollit de Carles Puigdemont ha fet un discurs radicalment diferent al de Jordi Turull el 22 de març. Si el conseller destituït i empresonat va passar de puntetes amb la República i l'1 d'octubre tenint en compte que Llarena se l'escoltava -era el dia abans de la vista judicial que el tornaria a la presó-, Quim Torra no ha pogut repetir més vegades les paraules 'república' i 'independència'. 
 
Ja al principi de la seva intervenció, ha deixat clar que Carles Puigdemont és “el president” del país, que el seu govern serà lleial al “mandat de l'1 d'octubre, construir un estat independent en forma de república”, i que el pla de l'executiu es basa en la “cohesió social i la prosperitat econòmica”. Totes, idees clau que ha fet només començar i que s'ajusten perfectament a l'ideari de la CUP. O com a mínim, al que volen sentir. 
 
Durant tot el seu discurs, de 52 minuts de durada, ha carregat durament contra el 155, ha anunciat la creació d'un comissionat per investigar les conseqüències de la suspensió de l'autogovern, ha deixat clar que l'objectiu de la legislatura és fer la independència i una Constitució catalana de baix cap a dalt, ha dit que s'engegaran de nou les delegacions i es potenciarà la internacionalització de la causa catalana, que s'engegarà el Consell de la República, que es donarà suport als presos polítics i es denunciarà la repressió… Totes, idees que necessàriament la CUP ha de comprar si és mínimament coherent. 
 
Tampoc s'ha mossegat la llengua contra l'Estat espanyol i la investidura de Puigdemont del 30 de gener “barroerament impossibilitada per un treball combinat del govern espanyol i el TC”, ha parlat de “manca de democràcia” i s'ha referit al Rei d'Espanya en castellà. “Majestad, así no”, li ha endossat després de recordar-li que hi ha presos polítics a Catalunya. 
 
També en castellà s'ha referit a Mariano Rajoy per estendre-li la mà, de la mateixa manera que ho ha fet amb Juncker en anglès. “La gent de Catalunya, com a ciutadans europeus, es mereixen el suport i la mediació de la comunitat europea”, li ha exigit. 
 
Ara bé, tot i que el debat de Torra ja ha esparverat l'unionisme i ha causat les primeres amenaces de la Moncloa, el diputat Carles Riera de la CUP ha posat en dubte que mantinguin l'abstenció després de la reunió clau de demà diumenge. “JxCat i ERC han abandonat la unilateralitat”, ha lamentat. També s'ha queixat que les dues candidatures independentistes majoritàries no han desobeït per investir Puigdemont -un nom que ha sobrevolat la cambra amb intensitat durant les més de cinc hores que ha durat el debat. A la contrarèplica, Torra li ha deixat clar que no faran autonomisme, cosa que ha arrencat un “en prenem nota” de Riera. El més calent és a l'aigüera. 
 
La resta del debat ha anat com era d'esperar: Inés Arrimadas ha començat la seva intervenció criticant els tweets polèmics passats de Torra contra els espanyols. Tot i les disculpes posteriors del candidat a president, Arrimadas s'ha sulfurat de manera exagerada i teatral per les escuetes excuses i li ha demanat al president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, que li mirés als ulls i li digués si li semblaven bé els polèmics tweets. 
La jugada, però, li ha sortit de manera pèssima, ja que el republicà, en la seva contrarèplica, li ha demanat a ella que li mirés als ulls i li digués si li semblava bé riure's dels polítics que són a la presó. Torra ha hagut d'aguantar rialles de diputats de Cs quan s'ha referit als que continuen entre reixes. 
 
Esquerra s'ha mostrat lleial i absolutament en sintonia amb Junts per Catalunya, després de picabaralles durant quatre mesos. Sergi Sabrià ha demostrat que el seu partit hi és en els moments claus i que tenen ganes de complir amb els objectius que proposa Torra, i tampoc volen oblidar Puigdemont. 
 
La intervenció del PSC, però, ha estat en el sentit contrari. Amb un habitual to molt més amable que Arrimadas, Iceta també ha tancat la porta a estendre ponts amb Torra. Res de nou, fer veure que no donen suport al 155 i que volen la unitat entre catalans, però amagant que estan clarament justificant la repressió. 
 
Els comuns, per la seva banda, tampoc han mostrat cap novetat en el seu posicionament habitual. Si es pot destacar alguna cosa, és que Xavier Domènech ha emfatitzat més la crítica contra Torra que la voluntat de donar guerra contra la repressió. En alguns moments de la seva intervenció, fins i tot ha semblat justificar l'atonyinament que ha rebut Catalunya després del 27O.
 
I pel que fa a Albiol i el PP, ha estat més aviat irrellevant tenint en compte que també ha seguit el guió establert. De fet, el més important referit al PP ha vingut des de Madrid. “El que hem vist i sentit no ens agrada”, ha dit Rajoy. La Moncloa ja ha dit que vigilaran Torra i que emprendran accions si el nou executiu comet alguna “il·legalitat”. 
 
La primera sessió s'ha acabat amb el resultat esperat. Però amb l'interrogant de la segona. Totes les mirades estaran posades al Teatre de la Passió de Cervera, on la CUP reunirà la seva direcció demà i pot forçar l'independentisme precisament a això, a una nova 'passió'. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut