Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Torra mou fitxa

|

- Publicitat -
Mariano Rajoy ha respost la carta del president Torra sobre el nomenament dels seus consellers dient que no pensa publicar els nous noms al Diari Oficial de la Generalitat. La Moncloa diu que el nomenament de Turull, Rull, Puig i Comín “no s’ajusta a la legalitat”. No hi ha cap llei citada, però els és igual – creuen que els quatre consellers destituïts no podrien exercir de forma “vàlida i efectiva” el seu càrrec. 
 
És per això que el President Torra ha reaccionat aquest mateix vespre de manera immediata substituint els quatre consellers cessats per cares noves per així arrencar d'una vegada per totes amb la legislatura. Elsa Artadi substituirà Jordi Turull a Presidència, i en el seu lloc a Empresa hi haurà la desconeguda pel gran públic Àngels Chacón. També del PDeCAT, ha estat regidora a Igualada i directora general d'Indústria, a banda de ser experta en comerç internacional. 
 
Alba Vergés substituirà Toni Comín a Salut. És una de les cares força noves d'ERC, que la situació ha forçat a fer un pas endavant. Porta sis anys al Parlament, on ha presidit les comissions de Salut i de l'Operació Catalunya. També va ser una de les tres diputades de la cambra que va anar al Congrés a defensar la despenalització de l'eutanàsia, impulsada pel Parlament. 
 
Damià Calvet ocuparà el lloc de Josep Rull a Territori. Liderava l'Institut Català del Sòl i porta molts anys gestionant polítiques d'infraestructures, la seva gran especialitat. Rodalies i la línia 9 seran els seus principals maldecaps, però també evidenciar que l'autonomisme ha quedat enrere. Una tasca difícil, sens dubte. 
 
Laura Borràs ocuparà la cartera de Cultura, en el lloc de Lluís Puig. Portava cinc anys comandant l'Institut de les Lletres Catalanes, i és una de les més fidels aliades de Carles Puigdemont a Junts per Catalunya. 
 
Amb els nous canvis, de ser un dels governs menys paritaris, el de Torra passa a ser l'executiu més paritari de la història, amb sis conselleres i set consellers. La primera tasca que duran a terme? En el proper consell executiu, impulsar una querella per prevaricació contra Mariano Rajoy. Per haver blocat uns consellers que tenien els seus drets polítics intactes. 
 
Torra agafarà el toro per les banyes i continuarà plantant batalla però des d'una posició més intel·ligent: des de la presidència d'un govern que funcioni i tingui prou força per lluitar contra un estat repressor. 
 
Amb la formació del nou govern, que segurament prendrà possessió a principis de la setmana vinent, en teoria s'haurà d'aixecar el 155 de manera automàtica. En teoria. Però no se sap si serà el mateix executiu que comanda Espanya a data d'avui qui ho haurà de decidir… dijous i divendres una moció de censura encara incerta pica a la porta de Rajoy. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut