Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Tot un estat contra un home

|

- Publicitat -

En un diumenge que semblava d’allò més intranscendent, l’Estat espanyol ha tornat a fer el ridícul per la seva obsessió per eliminar políticament Carles Puigdemont. El president destituït de la Generalitat va anunciar divendres que assistiria presencialment a un debat sobre Catalunya a Copenhaguen. Això significaria sortir de Bèlgica per primera vegada en dos mesos i mig, tot removent un altre país amb la seva presència.

Mentre els catalans preparaven el fricandó, el rostit o el pollastre a l’ast, la fiscalia publicava un document on advertia que demanaria al Suprem que reactivés l’euroordre en cas que Puigdemont trepitgés Dinamarca. La fiscalia depèn directament del ministeri de Justícia, així que l’advertiment ha rebut de ben segur el beneplàcit de Rajoy. O l’ordre de Rajoy, vés a saber. En l’anunci del ministeri públic, es deia que restaran a l’espera d’informacions oficials per “via policial” i, quan sabessin del cert que el president era a Dinamarca, farien la sol·licitud al jutge.

Publicitat

És possible que si la fiscalia actua ràpid i demana l’activació de l’euroordre quan s’assabenti que Puigdemont és a Dinamarca, el jutge mogui fitxa, li faci cas, i enviï la sol·licitud d’arrest internacional a tota Europa… però en aquest cas, potser tot plegat arribarà tard i Puigdemont ja és a Bèlgica de nou una vegada arribi a orelles de Copenhaguen que s’ha de detenir al president.

Per bé que això seria d’un ridícul majúscul, el fet que la fiscalia hagi fet aquest advertiment ja ho és de per si. Sobretot si mirem la seqüència dels esdeveniments. Activen una euroordre infladíssima de càrrecs criminals inexistents per intentar que funcioni i per la via ràpida. El jutge belga no l’empresona cautelarment. I la fiscalia belga no compra la meitat de càrrecs. Abans que el magistrat decideixi, Espanya retira l’euroordre. I ara la vol reactivar? És de república bananera, de vergonya. I si l’euroordre es reactiva quan Puigdemont és de nou a Bèlgica? Es reactivarà el procés que ja estava iniciat, un procés que l’Estat tenia ja gairebé perdut? En aquest cas la tornaran a desactivar?

Tot plegat se sabrà dilluns. Tots els possibles futurs moviments de l’Estat es podrien desencadenar en hores si el president de la Generalitat es deixa veure per Copenhaguen. Però això no és segur. El seu advocat ha mostrat les seves reserves amb el viatge, ja que el troba arriscat. Junts per Catalunya també ha dit que no és segur, que Puigdemont encara és dubte per l’acte de dilluns. Amb una setmana d’impàs i de moviments subterranis de cara a la investidura, aquest dilluns viurem un aperitiu interessant. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut