Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Trempera amb Jordi Sànchez!

|

- Publicitat -

De vegades la saturació de notícies, filtracions, esdeveniments i declaracions creuades crea un marasme de sentiments que provoquen que no sapiguem què pensar. Si bé fa dos anys tothom tenia ben clar que la independència arrasaria en un possible referèndum, ara és igualment evident que els 68 diputats s’aconseguiran a les properes eleccions, però els independentistes no s’acaben de desempallegar del desànim. Per què? Perquè som on sempre, en la manca d’unitat. Ahir al programa ‘.Cat’ de TV3, representants dels tres partits explícitament sobiranistes (CiU, ERC i CUP) coincidien en la necessitat d’independència però cadascú amb el seu matís. Sobretot la diputada de la CUP, Isabel Vallet, es feia forta amb el discurs antiliberal que tants bons resultats els ha portat. Només Marta Rovira, d’Esquerra, intentava apropar els dos extrems i intentar animar la gent.

En qualsevol cas, no se’n van sortir especialment, a jutjar pel baix ‘share’ que va tenir el programa, així que hi ha feina per fer. El que va destacar més de la nit d’ahir va ser possiblement el nou president de l’ANC, Jordi Sànchez. En diversos moments, tant ell com Muriel Casals van fer èmfasi en què hi ha més formacions sobiranistes, a banda de les tres esmentades. Com a mínim, els dos dirigents van donar la sensació que l’independentisme, que fa mesos que està estancat en suports, podria tornar a eixamplar-se si mira cap al sector de l’esquerra alternativa. Iniciativa està a la trinxera ara, despenjada del tot, però es podria veure forçada a tornar a combregar amb el sobiranisme si els sectors de Procés Constituent, Guanyem o Podem els ho fessin entendre.

Publicitat

De moment és una possibilitat llunyana, perquè ara Colau i companyia s’han fet forts amb el que predica Podemos, i la CUP també nota que el discurs ‘anti-Mas’ no li funciona malament, però la necessitat de ser alcaldessa podria fer a Colau apropar-se a l’actitud cupaire. És a dir, independència explícita però mantenint l’activisme contra la dreta. Què falta perquè aquesta nova possibilitat es desencalli? Jordi Sànchez pot ser la solució. De moment, aquest dijous va fer trempar perquè va donar la sensació de poder apropar posicions més que Carme Forcadell, potser cremada en el terreny negociador la tardor passada.

En qualsevol cas, ‘trempar’ és el que necessitaran els partits polítics en aquests mesos en què res està decidit encara per acabar de fer decantar la balança. Ho ha demanat a crits aquesta setmana Xavier Sala i Martín a Catalunya Ràdio: “O feu trempar la gent o això no anirà enlloc”. Aquest divendres s’ha estrenat l’enèsima plataforma ciutadana per ajudar a impulsar el procés constituent. S’anomena ‘Reinicia Catalunya’ i aplega el gruix de entitats sobiranistes. Però encara que la gent tiri del carro, al final el Parlament l’hauran d’ocupar partits polítics, i encara que la gent estigui activa, si no fan trempar, la gent es quedarà a casa el 27-S. Trempera!
 
Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut