Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Un abocador d’aturats

|

- Publicitat -

Les notes de tall per accedir a la universitat, i sobretot el nombre de places disponibles per matricular-se a una carrera cada any fa la mateixa por. És el moment de l'any en què es decideix, en certa manera, el futur d'una promoció. Els tindrem quatre o cinc anys formant-se perquè després contribueixin a construir el país, o bé estaran deixant-se la pell en uns estudis que els duran a l'abocador dels aturats? 

Els universitaris que comencen el curs 2013-2014 potser ja no veuran “S.M. Juan Carlos I, Rey de España” atorgant-los el títol, ja que potser Catalunya ja no pertany al regne dels Borbó. Així doncs, per la construcció d'un nou estat és essencial oferir les places universitàries que es necessitaran. Per molta demanda que hi hagi, de veritat cal que 850 joves iniciïn el curs vinent la carrera d'arquitectura a Catalunya? Uns 1.400 iniciaran la carrera per ser mestre d'educació primària, mentre que més de 1.000 començaran la de mestre d'educació infantil. Prop de 600  nous estudiants es matricularan a periodisme, i uns 1.100 ho faran a psicologia. Sort a tots en la cerca de feina d'aquí a uns anys. 

Publicitat

Una universitat rendible no ha de voler dir només que sigui rendible en l'apartat econòmic, sinó també en l'acadèmic. És inadmissible haver de resignar-nos a la frase: “Només els millors de la promoció treballaran del que han estudiat, els altres hauran de reorientar la seva carrera o mirar a l'estranger”. Sí, tothom ha de tenir dret a una educació universitària a un preu accessible, no ha de ser elitista.

Ara bé, els joves que tenim formant-se no poden perdre el temps cinc anys per després haver de reorientar la seva vida. Si és necessari retallar l'oferta universitària per evitar la ineficiència i la frustració, es retalla. Els cicles formatius, per exemple, és una opció tant o més digna per qui no hagi pogut accedir als graus. El màxim nombre de joves possible ha d'exercir d'allò que ha estudiat. El nostre país encara està en construcció, i els nostres joves en seran els arquitectes del futur.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut