Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Un referèndum digital per estalviar-li el precinte a Rajoy?

|

- Publicitat -

El bucle continua instal·lat en el debat mediàtic entre el govern espanyol i el català. Els primers insinuen, tot i que no de manera unànime, que estan mantenint reunions secretes amb l’executiu Puigdemont i estan estudiant 45 dels 46 punts que el president català va proposar l’any passat –tots, menys el referèndum, és clar–. Els altres neguen conspiracions subterrànies i diuen que un diàleg real ha de ser incloent el plebiscit.

La sensació és que uns i altres despisten el debat públic amb retrets, i escenifiquen de portes enfora una voluntat de diàleg inexistent en qualsevol cas. Però, en el fons, sí que sembla que hi ha moviments: però cadascú al seu laboratori. Els catalans, si tot va bé, deuen estar ja blindant una votació unilateral, i el govern de PP ja deu tenir un pla A, B, C i D per aturar-la. Ara bé, quina alternativa tindria la Generalitat per driblar un xoc amb els cossos de seguretat de l’Estat i poder votar?

Publicitat

El diari El País, que en les últimes setmanes es confon amb un ‘vulgar’ diari de la dreta més intransigent espanyola, deia diumenge a l’última línia del destacat d’una notícia que l’executiu català podria estar planejant una votació més aviat digital. Si s’emetés el vot de manera virtual, quin marge tindria l’Estat per aturar-lo? Ciberatacs. En aquest cas, però, la Generalitat intentaria reforçar-ne la seguretat fins a nivells de ciència-ficció.

Tot plegat s’hauria de fer amb garanties –i no organitzant una consulta com la de la Diagonal, organitzada fa uns anys per Jordi Hereu a Barcelona–, però s’haurien de valorar els pros i contres. Hi hauria un sector de gent que trobaria haver-se d’enfrontar a un ordinador com una barrera, però seria el segment de població de més edat, el més unionista de lluny. D’altra banda, què interessaria més de cara a l’exterior: una acció amb ciberatacs espanyols, que queden més sibil·lins però estan més de moda, o la imatge de la policia precintant escoles, més plàstica? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut