Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Una cerca i captura que els pot sortir cara

|

- Publicitat -

Com si es tractessin d’uns terroristes fugitius. La jutgessa que ja ha empresonat 10 líders independentistes ha emès una ordre internacional de cerca i captura i d’empresonament per a Carles Puigdemont i els quatre últims consellers del seu govern que es mantenen en llibertat. Es creu amb la veritat absoluta, amb la justícia en la seva possessió pel fet de ser jutgessa. Sobretot, és sabedora que té tot un Estat a favor, al seu servei, encantat d’haver-la col·locat al seu lloc.
 
La jutgessa Lamela, en un altre acte de connivència amb la fiscalia, no només li ha fet cas emetent un ordre internacional de cerca i captura, sinó que també d’empresonament de Puigdemont, Serret, Ponsatí, Puig i Comín. És una decisió força coherent tenint en compte que ja ha engarjolat als vuit consellers restants. Ara bé, ara ha topat amb la justícia belga. En una jugada certament a la desesperada, Puigdemont ha volgut internacionalitzar el conflicte català de manera exponencial i posa en un compromís Bèlgica.
 
Ara, tot serà a les mans de la fiscalia i la justícia del país centreeuropeu. La jutgessa Lamela ja no ho té tot a les seves mans. Amb tota probabilitat els cinc membres del Govern ‘a l’exili’ acabaran també entre reixes, però hi ha la possibilitat que Bèlgica no trobi justificada una extradició. En aquest cas, quedaria molt clar a ulls de tot el món que, com a mínim per Brussel·les, la justícia espanyola és abusiva i actua simplement amb set de venjança. La cerca i captura de Puigdemont i companyia els pot sortir cara. De fet, el ministre de Justícia d’aquest país ja ha dit que l’extradició no és segura. En qualsevol cas, potser el procediment s’allarga i l’empresonament dels membres de l’executiu pot coincidir amb els dies immediatament anteriors al 21D.
 
Parlant del 21D, aquest cap de setmana el debat sobre com els partits independentistes han d’afrontar els comicis ha pujat d’intensitat. Dimarts s’esgota la possibilitat de registrar coalicions. La CUP, per si a cas, ha registrat una marca blanca per poder-s’hi unir en cas que els seus militants ho decideixin. El cas és que la decisió no es farà fins el cap de setmana vinent, i és per això que es guarden les espatlles amb aquest moviment tècnic. Esquerra ha decidit de participar en una llista unitària només si el PDeCAT, la CUP i fins i tot sectors de Podem s’hi uneixen. El PDeCAT aposta per una llista unitària, amb un tweet de Puigdemont avui inclòs. Així, tot estarà, de nou, a les mans dels anticapitalistes i potser el debat s’allarga uns dies més. Amb tot, no seran mesos, perquè el 17 de novembre les candidatures han d’estar llestes.
 
Entretant, La Vanguardia ha tret una enquesta on parla d’una possible participació rècord, de més del 80%, i on Esquerra guanyaria amb uns 45 diputats. Però la davallada del PDeCAT seria tan gran que, sumant també la CUP, els 68 escons s’aconseguirien de manera molt rascada, en cas que s’aconseguissin. El vot independentista no passaria del 46%. El CEO l’altre dia dibuixava una majoria una mica més segura i un 47% de vots. El 50% tornarà a estar en joc.
 
Serà l’última oportunitat d’aconseguir-ho. Les enquestes, però, encara no reflecteixen l’empresonament del Govern i una possible candidatura unitària o bé diverses en què els candidats s’hauran de veure. Caldran candidats revulsius. Els empresonats poden jugar el valor afegit emocional que empenyin el vot independentista fins a aquest 50% que taparia moltes boques i deixaria la UE amb menys excuses.
 
Mentrestant, el crit de llibertat, que ens trasllada als anys 70, amb el cos de Franco encara calent, continua sonant. El Camp Nou, més que mai, avui era un clam. Pell de gallina. Els nostres avis estaran orgullosos de veure com nosaltres no ens deixem trepitjar i continuem alçats, després que ells ho fessin durant anys encara més difícils que els d’ara. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut