Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’evolució dels documents en pdf

|

- Publicitat -
 
Portable Document Format (PDF) és un format d'arxiu utilitzat per presentar els documents de manera independent dels sistemes de programari d'aplicacions, maquinari i sistemes operatius. Cada arxiu PDF encapsula una descripció completa d'un document pla de disseny fix, incloent el text, les fonts, gràfics i altres dades necessàries perquè aparegui. El 1991, el cofundador d'Adobe Systems John Warnock va esbossar un sistema operatiu anomenat “Camelot” que es va desenvolupar en PDF.
 
Encara Adobe Systems va fer l'especificació PDF disponible de forma gratuïta en 1993, PDF era un format propietari, controlat per Adobe, fins que va ser llançat oficialment com un estàndard obert l'1 de juliol de 2008, i publicat per l'Organització Internacional de Normalització ISO 32000 -1: 2008, en què el control de l'especificació va passar a un Comitè ISO d'experts de la indústria. El 2008, Adobe va publicar una llicència de patent Pública ISO 32000-1 i la concessió de drets lliures per a totes les patents propietat d'Adobe que són necessàries per fer, usar, vendre i distribuir les implementacions compatibles amb PDF.
 
PDF va ser desenvolupat en la dècada de 1990 com una forma de compartir documents, incloent el format de text i les imatges en línia, entre els usuaris d'ordinadors de plataformes diferents que poden no tenir accés al programari d'aplicació compatible de manera mútua. PDF va aconseguir sobreviure entre un nombre de formats com DjVu, Envoy, Common Ground Digital Paper, Farallon Rèplica i fins i tot el format propi d'Adobe PostScript (.ps). En aquells primers anys abans de l'aparició dels documents de l'Internet i HTML, PDF va ser popular principalment en fluxos de treball d'editorial. A partir dels primers documents, s'en van adonar que podíen crear documents de text de manera molt senzilla, es a dir llibres gratis en format pdf que no pesaríen re, es podríen descarregar i molts seríen “lliures”.
 
L'adopció del PDF en els primers dies de la història del format era lenta. Adobe Acrobat, la suite d'Adobe per a la lectura i la creació d'arxius PDF, no era de lliure accés .; les primeres versions de PDF no tenien suport per hipervincles externs, reduint la seva utilitat a Internet; la gran grandària d'un document PDF en comparació amb un text sense format requeria major poder i descàrrega dels mòdems més lents i comuns que havien en el moment; i la representació en PDF va ser lenta en les menys potents màquines de l'època.
 
Adobe distribueix el seu programa Acrobat Reader (ara Adobe Reader) de forma gratuïta des de la versió 2.0 d'ara endavant, i va continuar recolzant el PDF original, que amb el temps es va convertir en l'estàndard de facto per als documents electrònics de format fix.
Publicitat

Opinió

Minut a Minut